shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Zo zien je handen eruit na tien maanden slavenarbeid

Deel

Zo zien je handen eruit na tien maanden slavenarbeid

Ze werkten in een fabriek in Zuid-Azië waar ze snacks klaarmaakten en frituurden. Niet als vakantiebaantje, ze waren er zeven dagen per week bezig, achttien uur per dag.

Geef nu
M

et z’n elven waren ze: twee mannen en negen tienerjongens. De eigenaar had een klein geldbedrag aan hen geleend, waar hij vervolgens torenhoge rente voor vroeg. Zo kreeg hij hen in zijn macht. Die jongens konden geen kant op.

De fabrieksbaas schold hen dagelijks de huid vol. Zodra ze iets minder hard werkten, ontplofte hij. Hij sloeg ze met een houten kruk, een pollepel of wat hij ook maar grijpen kon. De jongens zaten onder de brandwonden en littekens van het werken met de hete frituurolie (zie foto). Voor zulke wonden zorgt uitbuiting en slavernij. Om nog maar te zwijgen over de diepe psychische wonden die geslagen worden.

Voor zulke wonden zorgt uitbuiting en slavernij. Om nog maar te zwijgen over de diepe psychische wonden die geslagen worden.

International Justice Mission (IJM) werkt op plekken waar het rechtssysteem verziekt is. Waar rijken en machtigen het recht naar hun eigen wens kunnen verbuigen, zoals de tiran in die snackfabriek.

Uitgeput
Helaas zijn er heel wat van die plekken op de wereld. Maar toch, ook op plekken waar dit soort gruweldingen gebeuren, kan er gebouwd worden aan recht. Stap voor stap. De jongens uit de snackfabriek konden bevrijd worden. Tien maanden hadden ze er vastgezeten. De lokale autoriteiten deden, met hulp van IJM, een geslaagde reddingsoperatie. De jongens, die totaal uitgeput waren, kregen nazorg en medische behandeling. De hoofdeigenaar van de fabriek is onderdoken, maar de politie is hem op het spoor. Een tweede eigenaar is gearresteerd, hem hangt een flinke straf boven het hoofd.

Wetten, wetboeken, wetshandhaving – het klinkt misschien saai en suf. Maar je zou maar in zo’n snackfabriek werken, achttien uur per dag, met de hete adem van zo’n wrede fabrieksbaas in je nek… Dan schreeuwt alles in je om vrijheid, hulp, recht!

Gelukkig kwam die hulp. Het was nog niet te laat. En ook anderen kunnen gered, bevrijd en geholpen worden - als we hun schreeuw willen horen.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up