shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Het gevecht tegen online seksuele uitbuiting: zwaar maar niet hopeloos

Deel

Het gevecht tegen online seksuele uitbuiting: zwaar maar niet hopeloos

Drie weken oud was ze, het babymeisje dat deze week door International Justice Mission (IJM) en de politie werd bevrijd op de Filipijnen.

Geef nu
T

huis was ze niet veilig. Haar tante, bij wie de baby in huis woonde, had beelden van haar aangeboden aan cyberseksklanten. Ook haar eigen kinderen, twee meisjes van drie en dertien, misbruikte ze voor cyberseks.

Dit nieuws biedt een klein inkijkje in een gruwelijke werkelijkheid: de cyberseksindustrie. Wat moet je ervan zeggen? Hier hapert je verstand. Een babymeisje, drie weken oud nog maar, aangeprezen als product in de ‘cybersekskraam’. Kennelijk is er vraag naar.

Op de foto zie je de vrouw staan, in een rood shirt, haar gezicht onherkenbaar gemaakt. Wat gaat er in haar om? Verdriet, spijt, onverschilligheid? En hoe verscheurd moeten die kinderen zich voelen. Ja, ze zijn gered. De misdadiger is opgepakt. Maar die misdadiger is geen onbekende crimineel uit de boze buitenwereld; het is hun eigen moeder.

En wat moeten we nu denken van die geweldige internetrevolutie, die ons zou voeren naar het land van de onbegrensde mogelijkheden? Oké, het is supertof dat we kunnen skypen met een vriend aan de andere kant van de aardbol. Maar die grenzeloosheid heeft ook een schaduwzijde. Bizarre behoeften, die misschien altijd al voorkwamen, krijgen door internet ineens volop de ruimte en worden zelfs opgezweept. Want er valt geld mee te verdienen. Kinderen en zelfs baby’s betalen ervoor met hun lichaam, hun ziel, hun leven.

De misdadiger is geen onbekende crimineel uit de boze buitenwereld; het is hun eigen moeder

Gelukkig zijn er mensen die de strijd aanbinden met dit kwaad. Undercovermedewerkers, rechercheurs, politieagenten, advocaten, hulpverleners. Zij gaan door om kinderen te redden uit de klauwen van cybersekscriminelen.

Het is zwaar werk en het wordt alleen maar complexer. De techniek schrijdt voort; misdadigers gaan steeds slimmer en ingenieuzer te werk. Je kunt er moedeloos van woorden. En toch. John Tanagho, directeur van één van de IJM-veldkantoor op de Filipijnen, is vastbesloten. Hij gaat door met dit gevecht. “Niemand die kinderen misbruikt voor de cyberseksindustrie, kan zich uiteindelijk nog verstoppen”, zegt hij. “Het is slechts een kwestie van tijd voordat ze worden betrapt en gerechtelijk vervolgd worden.”

Deze man is blijkbaar een ‘bijtertje’. Godzijdank.

Gertjan de Jong, storyteller IJM

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
‘Kinderen worden voor het leven getekend, daar lig ik wakker van’

Op grote schaal betalen Nederlanders voor misbruik van Filipijnse kinderen voor livestreams. Linda van den Oever, landelijk officier van justitie kinderporno en kindersekstoerisme, kan zich woedend maken over dit onrecht. “Sommige beelden komen extreem heftig binnen. Maar dan besef ik ook: hier doe ik het voor, om dit kind te helpen.”

Werelddag tegen Mensenhandel: Laat geen kind achter in de strijd tegen mensenhandel

Wereldwijd is één op de drie slachtoffers van mensenhandel een kind, en de meerderheid van deze verhandelde kinderen zijn meisjes. Dit grootschalige geweld tegen kinderen moet stoppen. Daarom ondersteunen we de oproep van de Verenigde Naties (VN) op deze tiende Werelddag tegen Mensenhandel: Laat geen kind achter in de strijd tegen mensenhandel.

Survivor Cassie in EenVandaag: ‘Al mijn klanten waren witte mannen uit het Westen’

EenVandaag besteedde onlangs uitgebreid aandacht aan online kindermisbruik. In de uitzending vertelde onder andere Cassie haar aangrijpende verhaal. Als 12-jarige werd zij misbruikt voor livestreams, tot zij werd bevrijd door IJM en de lokale autoriteiten.

Opinie: Detectietools dringend nodig tegen onlinekindermisbruik, mits zorgvuldig getoetst

Detectietools zijn hard nodig in de strijd tegen onlinekindermisbruik. Juist daarom moet er Europese wetgeving komen, die ervoor zorgt dat detectie zorgvuldig wordt ingezet.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up