shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Misbruik van mensenrechten

Wereldwijd zijn er naar schatting 12 miljoen mensen stateloos - mensen die geen burgerschap hebben. Geen burgerschap betekent dat je niet bij een land hoort. Er is geen rechtssysteem dat je beschermt. Er zijn geen garanties dat je kinderen naar school kunnen of dat je werk kunt vinden met een eerlijk loon.

In de berggebieden van verschillende Aziatische landen, zoals Thailand, Myanmar, Vietnam, Laos en China, wonen etnische minderheidsgroepen, bekend als bergstammen, al generaties lang in dezelfde dorpen. Landsgrenzen zijn veranderd en wetten zijn aangepast, maar veel bewoners van bergdorpen zijn tussen wal en schip gevallen.

Duizenden bewoners van bergdorpen zijn in Thailand geboren en het Thaise burgerschap is hun wettelijke recht. Door ingewikkelde regelgeving en een gebrek aan middelen en tegenwerking door overheden, lukt het vaak niet om de identiteitspapieren te krijgen, die hun burgerschap bewijzen. Zonder deze papieren worden ze niet erkend als burger van hun eigen land. Ze zijn stateloos.

"Je kunt je niet voorstellen wat het leven zonder identiteitspapieren betekent in Thailand."

Noi Bewoner van een dorpje uit Noord-Thailand die 10 jaar lang voor haar burgerschap vocht voordat ze IJM ontmoette.

Het zou 3 tot 6 maanden moeten duren om te bewijzen dat de 9-jarige Mali* een inwoner van Thailand is. In plaats daarvan duurde het 2,5 jaar van volhardend doorbijten door IJM's advocaat.

Mali* Foto: Compassion International (*pseudoniem)

"Het voelt alsof ik mijn waardigheid terug heb. Ik hoef mij geen zorgen meer te maken als ik ergens heen ga. Ik was eerder altijd bang om gearresteerd te worden. Ik hoef me geen zorgen meer te maken of mijn kinderen naar school kunnen. Ik weet dat ze nu de kansen krijgen om een toekomst op te bouwen."

Boon Si Bewoner van een bergdorp, nadat IJM haar hielp met haar identiteitspapieren.
Feiten & cijfers
Het probleem begrijpen
Ons antwoord
lorem lorem

Help mensen zonder mensenrechten

U kunt gemeenschappen helpen die misbruikt worden omdat ze geen rechten hebben.
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up