shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

IJM’s Theory of Change

Miljoenen bevrijden.
Een half miljard beschermen.
Recht voor de armen is niet te stoppen.

Dit is de missie van International Justice Mission.
Om dit doel te bereiken, hebben wij een zogenoemde Theory of Change. Onze Theory of Change luidt als volgt:

IJM versterkt rechtssystemen om de wet te handhaven, zodat het criminelen afschrikt en mensen in armoede beschermt tegen geweld.

Bovenstaande is waarom we doen wat we doen.

De praktijk

Hoe dit in de praktijk werkt? Laten we kijken naar het verhaal van Foli, een jongen uit Ghana.

Foli werd door zijn opa en oma grootgebracht in een liefdevolle omgeving. Ze woonden in Ghana, op enkele uren reizen verwijderd van 's werelds grootste kunstmatig aangelegde binnenmeer: Lake Volta. Op een dag werd zijn opa aangereden door een vrachtwagen. De kosten voor de medische zorg liepen al gauw op.

Een oom die vlakbij Lake Volta woonde, wilde wel voor Foli zorgen, zo zei hij. Zijn opa en oma dachten dat Foli gewoon van het ene naar het andere liefdevolle gezin verhuisde. In plaats daarvan kwam Foli aan bij zijn nieuwe thuis op een afgelegen eiland in Lake Volta, zonder school, zonder enige voorzieningen.

Heel vroeg in de morgen moest Foli mee het donkere meer op. Toen ze daar voeren, vroeg Foli zich af wat de bedoeling was. Hij kwam er al gauw achter dat zijn nieuwe baas kinderen als Foli nodig had om het donkere, duistere water in te duiken om netten te ontwarren die vastgeraakt waren in de takken onder water. Levensgevaarlijk werk. Werkdagen van 18 uur werden routine voor Foli. Hij werd 2 uur 's nachts wakker gemaakt om zware, grote visnetten binnen te halen en hij viel 's avonds om 8 uur in slaap. Dit was het leven voor jonge Foli. En dit is het leven van duizenden jongens op Lake Volta.

Op een morgen, terwijl Foli zich klaarmaakte voor weer een verschrikkelijke dag vol ontberingen, waren lokale autoriteiten op zoek naar kinderen die als tot slaaf gemaakten werkten op Lake Volta. De autoriteiten werden hier ondersteund door medewerkers van IJM. Ze vonden de boot waarop Foli aan het werk was. Ze riepen zijn naam en stelden hem vragen over zijn leven. Zijn baas antwoorde op de vragen, maar er werd door zijn leugens heen gekeken. De baas werd gearresteerd en Foli werd van de boot meegenomen, samen met een aantal andere jongens.

Verhalen als dat van Foli zijn er talloze. Allen hebben ze een vast patroon. Een patroon dat wij met onze Theory of Change willen doorbreken. Laten we het verhaal bij langslopen.

De dader

De oom van Foli gebruikte de situatie van Foli om hem en zijn opa en oma te misleiden met een aanbod op werk, scholing en een onderkomen. De oom deed dit om gemakkelijk geld te verdienen én omdat hij dacht zijn misdaden straffeloos te kunnen begaan. Niet omdat wat hij deed was toegestaan door de wet, want hij beging wel degelijk een misdaad. Mensenhandel en moderne slavernij is in Ghana net zo verboden als in Nederland. En iedereen weet dit. Probleem is dat in landen met een gebroken (of niet goed functionerend) rechtssysteem dit soort misdaden niet worden bestraft. Misdadigers kunnen dan straffeloos hun misdaden begaan. Zo ook de oom van Foli.

De slachtoffers

Ook voor de slachtoffers van mensenhandel en geweld is meestal glashelder dat zij daadwerkelijk slachtoffers zijn van een misdaad. Hun probleem is echter dat ze niet terecht kunnen bij het rechtssysteem voor hulp. Omdat het rechtssysteem niet functioneert. Het kan zijn dat de politie een aangifte niet serieus neemt, een rechtbank de zaak niet wil opnemen, rechters de zaak niet serieus nemen, enzovoort. De opa en oma van Foli konden nergens terecht voor hulp. Ze waren machteloos. De misdadigers waren sterker dan hen. En niemand die hen beschermde.

Bovenstaande maakt slachtoffers van mensenhandel, slavernij en geweld erg kwetsbaar!

Stelselmatig

Nu halen wij het verhaal van Foli aan. Maar zoals gezegd, hadden we de keuze uit talloze andere verhalen. De misleiding, uitbuiting en mishandeling van kwetsbare kinderen, vrouwen en mannen vindt stelselmatig plaats. Het aantal slachtoffers van moderne slavernij wordt volgens onderzoek geschat op circa 50 miljoen. En dit terwijl in de meeste landen waarin deze plaag van geweld plaatsvindt, bij wet verboden is.

Hoop

IJM laat zich niet afschrikken door de omvang van moderne slavernij. Er is hoop. Hoop, omdat we zien dat onze Theory of Change werkt. De bevrijding van Foli en de arrestatie van de booteigenaar zijn hier het bewijs van. Maar het gaat verder. In de steden waar wij werken om de meeste kwetsbaren te beschermen zien wij een afname van geweld tussen de 50 en 85 procent.

Verantwoording

Wanneer het rechtssysteem werkt, worden daders van misdaden ter verantwoording geroepen voor hun misdaden. Dit betekent dat:
A) Er recht plaatsvindt voor de slachtoffers.
B) Potentiële andere daders worden afgeschrikt dezelfde misdaden te begaan.

IJM's model werkt

Wanneer rechtssystemen worden versterkt, overheden hun wetten handhaven, daders verantwoordelijk worden gehouden, criminelen worden afgeschrikt om geweld te begaan, worden gemeenschappen beschermd.

Ons doel is daarom in 2030 wereldwijd 500 miljoen kinderen, vrouwen en mannen te beschermen tegen geweld.

Theory of Change

Laten we onze Theory of Change verder ontleden.

IJM versterkt rechtssystemen om de wet te handhaven, die criminelen afschrikt en mensen beschermt tegen geweld.


A) Rechtssystemen versterken om wetten te handhaven.

Dit is mogelijk en dus realistisch. Sterker nog: we hebben al bewezen dat het werkt, zoals in Guatemala, de Filipijnen en Cambodja (dit blijkt ook uit extern onderzoek).

Maar ook buiten IJM om zien wij dat deze aanpak resultaten oplevert, zo zien wij onder andere mooie resultaten in Nigeria, waar de rechtsbank nu sneller zaken oppakt.

  • Criminelen worden verantwoordelijk gehouden.
  • Slachtoffers worden met respect behandeld.
  • Slachtoffers krijgen vertrouwen in het rechtssysteem en gaan erheen voor hulp.

B) Criminelen worden afgeschrikt.

Dit betekent dat (potentiële) criminelen de keuze maken om hun misdaden niet te begaan. Dit omdat ze nu gevaar lopen gepakt en gestraft te worden voor hun misdaden.

Het is voor (potentiële) criminelen een kosten/baten-analyse. De oom van Foli dacht geen risico te lopen en dus beging hij zijn misdaad.

IJM kiest voor een holistische aanpak, waarbij wij ook social services, advocaten en de leiders van de lokale gemeenschappen betrekken.

Een voorbeeld hiervan is Project Lantern in Cebu, de Filipijnen. Dit was een 5-jarig project in samenwerking met diverse actoren (en gefinancierd door de Bill en Melinda Gates Foundation). Na dit project bleek er een afname van 72 procent kinderen die werden verkocht in de commerciële seksindustrie. Daarbij komt dat er nu veel meer kinderen überhaupt niet misbruikt worden!

Maar ook in landen als Cambodja en Oeganda zagen we dergelijke resultaten.

Of in Nicaragua (waar wij niet werken, maar waar een soortgelijk model tegen huiselijk geweld wordt toegepast: 70 % afname in 11 jaar tijd).

Afname geweld per regio

C) Mensen tegen geweld beschermen.

Hier komt al het voorgaande bij elkaar. Door een goed werkend rechtssysteem ontstaat er meer vertrouwen in lokale autoriteiten. Onze Theory of Change staat dus voor duurzame verandering.

Meer dan een Theory of Change

Dit is meer dan een Theory of Change. Het is een realiteit van verandering. Voor echte mensen. Voor echte gemeenschappen. En wij zijn er getuige van. En met onze partners gaan wij dit uitbreiden. Zodat in 2030 500 miljoen mensen worden beschermd tegen geweld.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up