Kinderen krijgen wereldwijd te maken met verschillende vormen van mensenhandel, zoals dwangarbeid en seksuele uitbuiting. Ook worden kinderen gerekruteerd voor misdaad en gewapende groepen.
Daarnaast blijkt dat steeds meer kinderen seksueel misbruikt worden voor livestreams. Alleen al in 2022 werden naar schatting een half miljoen Filipijnse kinderen op deze wijze misbruikt, blijkt uit onderzoek van IJM en Universiteit van Nottingham. Deze kinderen worden vaak misbruikt op verzoek van klanten uit rijke, westerse landen zoals Australië, Duitsland en Nederland.
Eén van die kinderen is Aaron. Hij was nog maar 2 jaar toen hij misbruikt werd voor livestreams. Door zijn eigen vader. Gelukkig kwam Aaron in beeld bij IJM en de lokale autoriteiten. Hij werd gevonden, bevrijd en opgevangen in een liefdevol pleeggezin waar hij nu in veilig is. Nu speelt en ontdekt hij erop los en krijgt hulp om te genezen van zijn trauma.
IJM strijdt sinds 2011 tegen online kindermisbruik voor livestreams in de Filipijnen. Dat doen we door kinderen te bevrijden, te zorgen dat daders vervolgd worden en rechtssystemen te versterken. Tot nu toe heeft IJM de Filipijnse autoriteiten ondersteund bij het bevrijden van ruim 1200 slachtoffers en de arrestatie van 386 verdachten, van wie er minstens 223 zijn veroordeeld. Daarbij werkt IJM samen met onder andere de Australische, Filipijnse, Amerikaanse en Nederlandse politie.
Maar we zijn er nog niet. Er kan nog veel meer worden gedaan om kinderen te beschermen. Daarom ondersteunen we de oproep van de VN op deze Werelddag tegen Mensenhandel: Laat geen kind achter in de strijd tegen mensenhandel.
IJM is voorstander van sterke wetgeving om kinderen te beschermen tegen online misbruik. Wetgeving die ook techbedrijven verantwoordelijk maakt om kindermisbruik via hun platforms tegen te gaan. In het Verenigd Koninkrijk en Australië zijn er zulke wetten ingevoerd, we hopen dat de EU dit voorbeeld volgt.
Gelukkig zien we dat online veiligheid van kinderen steeds meer aandacht krijgt. “Veel regeringen zijn om,” zegt John Tanagho, directeur van IJM’s Center to End Online Sexual Exploitation of Children. “Ze zien dat het belangrijk is om de online ruimte te reguleren en kinderen te beschermen. Het is gewoon een kwestie van tijd. Net als de auto-industrie. Voordat er wetgeving was, hadden auto's geen veiligheidsgordels, mensen stierven op gigantische schaal bij auto-ongelukken. Nadat er wetgeving kwam om mensen te beschermen, werden auto's veel veiliger. Daarom is het cruciaal dat er goede wetgeving komt.”
De schaal waarop geweld tegen kinderen momenteel voorkomt, is overweldigend. Maar er is hoop: deze strijd is te winnen. Als we niet opgeven. Als we blijven strijden. Voor jongetjes als Aaron. Niemand mag achterblijven. Leave no child behind.
Gert-Jan Segers, adviseur bestrijding mensenhandel bij IJM Nederland: “Eén op de drie slachtoffers van mensenhandel is een kind. Meestal een meisje. Ik kan niet begrijpen dat er mensen zijn die zo meedogenloos zijn dat ze rijk willen worden ten koste van een kwetsbaar kind. Wat ik wél kan, dat doe ik. Ik steun IJM. Doe ook mee en laat kinderen niet in de steek!”