shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Waarom bestrijding van kinderhandel er totaal anders uitziet dan in films

Deel

Waarom bestrijding van kinderhandel er totaal anders uitziet dan in films

Een eenzame ex-militair reist overzee om een kind te redden en lost in zijn eentje alle systemische problemen op die bijdragen aan kinderhandel. Zo gaat het in films. Maar in werkelijkheid ziet de strijd tegen kinderhandel voor de seksindustrie er totaal anders uit.

Lees verder

De gespierde held draagt een kogelvrij vest en heeft een semiautomatisch wapen in zijn hand. Zijn ogen kijken je vastberaden aan. Hij is klaar voor zijn internationale missie: een kind in het buitenland redden uit de sekshandel. Nog even neemt hij het kettinkje dat hij kreeg van het kind in zijn hand. Dan bijt hij op zijn lippen en zegt: “Ik zal je vinden.”

Komt zo’n beeld je bekend voor? Het zou zomaar kunnen dat je zo’n scène weleens in een film hebt gezien. Kinderhandel is een dankbaar thema voor (Amerikaanse) filmmakers – waarbij ze vaak één krachtpatser en zijn heldendaden in het middelpunt zetten. Dit soort films kunnen heel aangrijpend zijn. Ze laten een groot publiek kennismaken met de gruwelijke realiteit van kinderhandel voor de seksindustrie. Maar actiefilms zijn geen accurate weergave van de werkelijkheid - zelfs niet als ze gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen.

Ben je onlangs via een film in aanraking gekomen met het onrecht van kinderhandel én vastbesloten om dit kwaad te helpen stoppen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Dit is de eerste stap die je kunt zetten: Verdiep je in het probleem van mensenhandel. Er zijn verschillende betrouwbare organisaties die je gedegen informatie kunnen geven over deze misdaad. Kennis van het probleem is cruciaal. Hoe weet je anders wat je wilt helpen bestrijden? Daarom is het heel belangrijk om feit van fictie te kunnen onderscheiden.

International Justice Mission is een wereldwijde non-profit organisatie met 25 jaar ervaring in het bevrijden van kinderen, vrouwen en mannen van slavernij en andere vormen van geweld. In die tijd zijn we getuige geweest van de realiteit van geweld en mensenhandel - waar miljoenen mensen dagelijks mee te maken hebben. Maar we hebben ook gezien dat er bevrijding, bescherming en gerechtigheid mogelijk is – op een schaal die ooit voor onmogelijk werd gehouden. Onlangs vierden we dat IJM 10 jaar in de Dominicaanse Republiek heeft gewerkt, wat resulteerde in een duizelingwekkende afname va.n 78% van de kindersekshandel

Hoe de strijd tegen kinderhandel er in films uitziet verschilt nogal van de realiteit, zoals de strijd tegen kinderhandel in de Dominicaanse Republiek. Hier vind je vijf voorbeelden van zulke verschillen:

Films: Kinderen worden meestal ontvoerd op straat door vreemden en gestolen van hun familie. Dit gaat snel en gepaard met geweld.

Werkelijkheid: De meeste kinderen worden verhandeld door iemand uit hun naaste omgeving, zoals een vriend of familielid. Hoewel er soms geweld wordt gebruikt om kinderen te verhandelen, is dat vaak niet eens nodig. In de Dominicaanse Republiek laten mensenhandelaren bijvoorbeeld arme gezinnen in de val lopen met valse werkaanbiedingen.

Films: Nadat kinderen zijn meegenomen, worden ze in zeecontainers naar andere landen gestuurd om daar verkocht te worden.

Werkelijkheid: Hoewel grensoverschrijdende mensenhandel voorkomt, komt binnenlandse mensenhandel het vaakst voor. Meestal is alleen al het verplaatsen van een kind over de grens van een staat genoeg om het kind buiten de bescherming van de gemeenschap te plaatsen.

Films: Kinderen worden verhandeld op het dark web, waar kopers en verkopers anoniem in de schaduw opereren.

Werkelijkheid: Kinderen worden online verhandeld met dezelfde tools, platforms en technologie die wij dagelijks gebruiken. Ruim 20 jaar geleden, voordat IJM begon te werken in de Dominicaanse Republiek, werden kinderen openlijk gekocht en verkocht op straat, in parken en op stranden.

Films: Een eenzame ex-militair reist overzee om een kind te redden en lost in zijn eentje alle systemische problemen op die bijdragen aan kinderhandel.

Werkelijkheid: Organisaties die strijden tegen mensenhandel, zoals IJM, werken jarenlang samen met lokale rechtshandhavers, NGO's en autoriteiten om hen toe te rusten om kinderen te bevrijden en te helpen. In de Dominicaanse Republiek werkte IJM gedurende 10 jaar samen met de overheid, wat leidde tot een aanzienlijke afname van kinderhandel in het land. Alleen de lokale autoriteiten zijn bevoegd om een bevrijdingsoperatie uit te voeren. De rol van IJM was om hen te ondersteunen.

Films: De dappere, gedurfde, epische poging van één man om een kind te redden is het verhaal dat de hele plot bepaalt. Zodra het kind is bevrijd, is de film afgelopen en begint de aftiteling.

Werkelijkheid: Bevrijding is slechts het begin van het verhaal. Bij de strijd tegen kinderhandel gaat het hierom: slachtoffers in onmiddellijke nood bevrijden én tegelijkertijd de systemische oorzaken aanpakken waardoor kinderen überhaupt verhandeld kunnen worden.

Meer dan tien jaar later is de kinderhandel in de Dominicaanse Republiek meetbaar en drastisch afgenomen. En dat is geen toevalstreffer. IJM heeft het geweld tegen kwetsbare mensen met succes teruggedrongen in alle negen regio's waar we onze programma's hebben afgerond. Daarom geloven we dat het mogelijk is om miljoenen mensen te bevrijden en een half miljard mensen te beschermen tegen geweld in 2030. We weten welke aanpak werkt, we weten hoe we het voor elkaar moeten krijgen én we weten dat er mensen zijn zoals jij die gedreven zijn om te helpen dit voor elkaar te krijgen.

Kinderhandel ziet er totaal anders uit dan in de films. En dat is heel goed nieuws. Want hoewel de realiteit van kinderhandel veel schrijnender is dan wat je op het scherm ziet, is de hoop dat we er voorgoed een einde aan kunnen maken reëel.

Kom meer te weten over de missie van IJM om mensen in armoede te beschermen tegen geweld door IJMnl.org te bezoeken en door ons te volgen op Instagram, X (voorheen Twitter) en Facebook. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van IJM's voortgang om 500 miljoen mensen te beschermen tegen geweld in 2030.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
Ian Stevenson strijdt voor online veiligheid: ‘Dit gaat over jouw kinderen en buren’

Volgens Ian Stevenson, CEO van het Britse techbedrijf Cyacomb, is er dingend wetgeving nodig die kinderen beschermt tegen online misbruik. “Dit gaat niet slechts over kinderen ver weg, maar over kinderen in jouw straat.”

Tweedehands succesverhaal: Wouke Dorst strijdt met kledingwinkel tegen uitbuiting

Tweedehands kledingwinkel deeltwee in Goes is een groot succes. Dit jaar doneerde de winkel maar liefst 30.000 euro aan het werk van IJM. Oprichtster Wouke Dorst vertelt over haar drijfveren. “Als we veertig jaar geen kleding maken in de wereld, dan hebben we nog steeds genoeg kleding.”

Paul Schenderling over praktische keuzes tegen slavernij: ‘Staar je niet blind op elk detail’

Er zitten meer mensen in slavernij dan ooit in de wereldgeschiedenis. En niets lijkt erop te wijzen dat er snel een einde komt aan dit onrecht. Toch is econoom Paul Schenderling hoopvol. “Jij speelt als individu een rol in het veranderen van sociale normen. De rol van minderheden wordt altijd onderschat.”

Constanza vond kracht na geweldstrauma: ‘Nooit te laat om opnieuw te dromen’

Ze kreeg te maken met zwaar geweld: vernederingen, pesterijen en seksueel misbruik. Maar Constanza uit Colombia vond kracht om door te gaan en voor haar kinderen te zorgen. “Het leven heeft me laten zien dat zelfs als we vallen, we altijd kunnen opstaan.”

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up