uim 18 miljoen kinderen, vrouwen en mannen worden uitgebuit in slavernij in India. IJM vecht om een einde te maken aan dit verschrikkelijke onrecht. Daarvoor hebben we echter enorme obstakels te overwinnen. Dit zijn de vier grootste uitdagingen van ons team in India.
1. Onwetendheid bij overheden
Lang niet iedereen bij de Indiase overheid is zich bewust van het probleem van moderne slavernij. In sommige districten weten overheidsfunctionarissen ofwel niet dat er nog steeds slavernij bestaat, ofwel ze ontkennen de aanwezigheid ervan. Dit maakt het moeilijk om hen te mobiliseren voor reddingsoperaties. Dit betekent ook dat ze niet weten welke procedures ze moeten volgen, dus IJM moet vaak aandringen om actie te ondernemen en stap voor stap helpen om mensen in nood te redden.
2. Onvolledige reddingsoperaties
Veel lokale ambtenaren zijn beter geworden in het mobiliseren van reddingsoperaties om families in veiligheid te brengen, maar sommigen slagen er dan niet in om deze geredde mensen al hun wettelijk vereiste bescherming te bieden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verstrekken van ‘vrijheidscertificaten’ - overheidsdocumenten die formeel de band van de arbeider met de slavenhouders verbreken - en financiële steun van de overheid om het leven in vrijheid te hervatten. Ook al worden ze gered, het kan moeilijk zijn voor overlevenden om in vrijheid veilig te blijven als ze deze bescherming niet hebben. IJM moet soms maanden of zelfs jaren pleiten voor het geven van vrijheidscertificaten en fondsen.
3. Zwakke vonnissen of vrijspraken
Veel rechtbanken in India hebben een flinke werkachterstand; het duurt vaak vijf tot tien jaar om een zaak over slavenarbeid af te ronden. Ook na al die tijd lopen veel zaken uit op vrijspraak van de verdachten of op zeer zwakke straffen (minimale gevangenisstraf of boetes) die niet echt afschrikkend werken bij de daders. Dit is misschien wel een van de grootste uitdagingen in ons werk. Gelukkig zien we wel vooruitgang, omdat rechters de wet beter begrijpen en omdat de politie beter getraind is in het verzamelen van sterk bewijsmateriaal.
4. Invloed op hoog niveau
We zien grote vooruitgang in de samenwerking met lokale en districtsfunctionarissen, maar nu staan we voor de uitdaging om machtige ambtenaren op staatsniveau mee te krijgen in de strijd tegen slavernij. Velen van hen begrijpen de kwestie in theorie, maar ze zijn ver verwijderd van de realiteit ter plaatse en hoe gezinnen (zoals dat van Thaiyamma) daadwerkelijk worden getroffen. Medewerking op hoog niveau is belangrijk om grote, duurzame veranderingen door te voeren om een einde te maken aan slavernij in India.