In een wereld waar nieuws sneller dan ooit bij ons komt en alles onzeker voelt, willen we als International Justice Mission iets met je delen dat kan helpen: Hoop.
Slachtoffers die bevrijd zijn uit slavernij en onrecht hebben ons altijd laten zien dat er lichtpuntjes zijn in duisternis. We weten dat het delen van hun verhalen de wereldwijde pandemie niet zal stoppen, maar het geeft wellicht wel extra motivatie als we denken aan degenen die getroffen zijn, of als we onze buren helpen met boodschappen. We hopen dat je bemoedigd wordt in een aantal van deze verhalen van vreugde.
Eindelijk naar huis.
IJM bevrijdde 44 jongens en 32 jonge mannen die verhandeld waren vanuit hun dorp ruim 1500 km verderop. Deze jongens en mannen werden dag en nacht gedwongen te werken in fabrieken, waar ze juwelen en sieraden maakten. Ze kwamen in aanraking met gevaarlijke chemicaliën en ademden metaalstof in zonder bescherming. Het was, in het kort, gruwelijk.
En toch was er hoop. Toen IJM en de lokale autoriteiten de jongens naar een veilige plek brachten (en de daders die hen misbruikten arresteerden), werden ze overweldigd door vreugde. Toen we ze vertelden dat ze naar huis zouden gaan, was dit hun reactie.
De persoon die geknuffeld werd, is een van IJM’s medewerkers. We kunnen niet stoppen met het filmpje afspelen. Het laat de hoop, vreugde en schoonheid zien van wat werkelijk mogelijk is als mensen opstaan voor degenen die bevrijding nodig hebben.
Dit is Bablu
Voordat Bablu geboren werd, moesten haar moeder, vader en zus werken in een houthakkerij voor een schamel loontje zodat ze hun schuld zouden kunnen afbetalen. Ze dachten dat het een eerlijke baan was, maar het veranderde al snel in een leven van misbruik. Voor 15 euro kreeg een gruwelijke man, die ‘het beest’ genoemd werd, volledige controle over ieder aspect van hun leven.
Hun omstandigheden waren gruwelijk en het misbruik waarmee ze te maken kregen was weerzinwekkend. Het werd al snel duidelijk dat hun toekomst een in slavernij was, als ze geen uitweg zouden vinden.
Een paar dagen voordat Bablu werd geboren, onderzocht IJM samen met lokale autoriteiten de houthakkerij. Ondanks bedreigingen, verzamelde Bablu’s moeder de moed om vrijuit te spreken en de autoriteiten te vertellen over het misbruik en de kwelling waar ze in zaten. Dankzij haar moed en de steun van mensen als jij, kon IJM ingrijpen in het leven van dit gezin en hen bevrijden. Bablu werd een paar dagen later in vrijheid geboren!
Geniet van dit kleine filmpje van een gezin dat liefde en vrijheid viert met een stukje taart.
Coronacrisis update door Gary Haugen, oprichter en directeur van IJM.
IJM's werk en missie gaan door. We vertellen je graag hoe we proberen de meest kwetsbaren zo goed mogelijk te beschermen.