shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Rudi (27) werd gedwongen tot online oplichting: ‘Moest mij voordoen als rijke, succesvolle vrouw’

Deel

Rudi (27) werd gedwongen tot online oplichting: ‘Moest mij voordoen als rijke, succesvolle vrouw’

Het leek een mooie kans voor de 27-jarige Rudi* uit Indonesië: een baan als online marketeer in de Filipijnen. Maar hij viel er in handen van criminelen die hem dwongen mensen online op te lichten.

Lees verder

“Ik zat in de financiële problemen, want een zakenpartner had mij bedrogen,” begint Rudi zijn verhaal. “Een vriend bood mij toen een baan aan als online marketeer op de Filipijnen." Het was december 2022. Vol vertrouwen ging hij op weg. Zijn nieuwe werkgever vergoedde alle onkosten, zoals zijn vliegtickets en accommodatie. De reis verliep soepel. In Manila, hoofdstad van de Filipijnen, kwam hij makkelijk door de controle en werd hij opgehaald door medewerkers van het bedrijf.

Op het kantoor kreeg hij uitleg van een medewerker. Zijn paspoort moest hij afgeven. Ze hadden het nodig om een personeelspasjes te horen. Rudi dacht dat het bij de gebruikelijke procedure hoorde.

Ook moest hij deelnemen aan een oriëntatiesessie. "We leerden over typische cultuurverschillen tussen bijvoorbeeld Amerikaanse, Australische en Europese burgers. Ze willen gewoon onze culturele kennis bijspijkeren, dacht ik. Maar al snel ontdekte ik de ware bedoeling erachter. Het diende allemaal voor het grote doel van het bedrijf: online oplichting.

Na de oriëntatieweek moest hij een online personage creëren. Zo moest hij geld aftroggelen bij rijke mensen uit allerlei landen. Rudi: "Ik moest me voordoen als een rijke jonge vrouw uit de Verenigde Staten die een bedrijf had in Singapore.” Slachtoffers kregen ook video-oproepverzoeken. Die videogesprekken werden gevoerd door modellen uit Myanmar, Indonesië en Thailand. Ze brachten bewust spullen van topmerken in beeld, om te bewijzen hoe rijk ze waren.

In de eerste maand kreeg Rudi zijn volledige salaris, maar in de tweede maand werd zijn salaris verlaagd en in de derde maand kreeg hij helemaal niets meer vanwege ‘bezuinigingen’.

“De modellen brachten bewust spullen van topmerken in beeld, als bewijs van hun rijkdom”

Rudi wilde ontslag nemen, maar zijn verzoek werd drie keer afgewezen. Uiteindelijk mocht hij toch vertrekken. Wel kreeg hij een torenhoge rekening gepresenteerd, met valse hotelreserveringen, kosten voor het appartement, visumkosten en maaltijdkosten. Het totaalbedrag was - omgerekend – zo’n drieduizend euro. Niet betalen was geen optie. Dan mocht hij het gebouw niet verlaten en kreeg hij zijn paspoort niet terug.

Wanhopig overlegde Rudy met collega’s die ook in de val waren gelokt. Uiteindelijk wisten ze de Indonesische ambassade in de Filippijnen te bereiken. Ze sloegen alarm – en dit had effect.

Kort daarna viel de Filipijnse politie het gebouw binnen. Rudi en zijn vrienden werden bevrijd door de politie en met de hulp van de Inter-Agency Council Against Trafficking (IACAT), een partner van IJM, werden ze naar een opvanghuis gebracht.

In juli 2023 was Rudi eindelijk terug in Indonesië, na drie maanden in het opvanghuis te hebben gezeten. Het IJM-team in Indonesië hielp Rudi bij het afleggen van een ooggetuigenverklaring in de rechtbank. Rudi nam ook deel aan evenementen om mensen te waarschuwen voor mensenhandel.

Rudi, die nu werkt als leidinggevende bij een creatief bedrijf, wil anderen alert maken voor de gevaren van mensenhandel. Hij zegt: "Er zijn heel veel zwendelbedrijven actief. We moeten heel voorzichtig zijn met de vele banen die vanuit het buitenland worden aangeboden. Iedereen kan slachtoffer worden van mensenhandel, wat je achtergrond en opleiding ook is."

*Om veiligheidsredenen gebruiken we een pseudoniem.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers van gedwongen arbeid te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up