Ondernemen zit in zijn bloed. Pouwel geeft leiding aan NAUPAR, een boekingskantoor voor authentieke zeilschepen, en is betrokken als hospitality manager bij Sail Amsterdam, een van de grootste nautische evenementen ter wereld dat miljoenen bezoekers trekt. Daarnaast is hij voorzitter van Kiwanis Lelystad, een serviceclub die zich inzet voor het welzijn van kinderen.
Tijdens zijn werk voor Sail Amsterdam hoorde hij voor het eerst van IJM en hun missie om moderne slavernij te bestrijden. “Eerder was ik mij niet zo bewust van moderne slavernij,” vertelt hij. “Ik schrok van de verhalen daarover. Mensen worden zelfs in slavernij geboren – dat is wel heel bizar. Bovendien raakt het miljoenen kinderen, waarvan velen ook nog seksueel worden uitgebuit. Erger onrecht kan ik me bijna niet voorstellen.”
“Wat mij aanspreekt aan IJM, is dat ze de hele keten van uitbuiting aanpakken. Want je kunt wel een kind bevrijden uit een bordeel of van een vissersboot, maar de volgende dag pakt zo’n misdadiger gewoon een ander kind. Wat los je dan eigenlijk op? Ik vind het heel goed dat IJM zich niet alleen richt op bevrijding en nazorg, maar ook op rechtszaken en herstel van rechtssystemen.”
Als voorzitter van Kiwanis Lelystad lobbyde hij binnen de club om IJM als goed doel te omarmen. Dat ging niet vanzelf: “In het verleden waren onze doelen vaak lokaal. En dan is het soms lastig om mensen te overtuigen dat wat verder weg gebeurt, ook belangrijk is.”

Een presentatie van IJM-medewerker Deborah Voordewind bij Kiwanis Lelystad maakte veel indruk. Ze vertelde over schrijnende gevallen van moderne slavernij en hoe IJM daarbij ingrijpt. “Deze hele mondige groep hoorde ik in twintig jaar niet zo stil,” herinnert Pouwel zich. “Het is ook belangrijk om je in te zetten voor lokale doelen. Maar ik vind het toch wel een groot verschil tussen een kind dat geen kerstcadeautje krijgt en een kind dat stelselmatig verkracht wordt voor de webcam omdat een stel westerse mannen daarom vraagt.”
Kiwanis is een serviceclub, wat betekent dat ze dienstbaar willen zijn aan de samenleving. “Vaak denken mensen bij dit soort clubs dat het een beetje een old-boys-network is, van mannen die sigaren roken. Maar dat is helemaal niet zo. Er moet absoluut ruimte zijn voor lol en plezier, maar het is veel meer dan dat. Het is een combinatie van plezier, vriendschap en iets willen betekenen voor de samenleving.”
De eerste actie Kiwanis Lelystad voor IJM opzette, was een paashazenactie. “Die doen we al jaren, maar dit jaar gaat de opbrengst naar IJM,” legt Pouwel uit. De actie heeft een grote impact, mede dankzij een samenwerking met Patisserie Prenger in Amstelveen. “Zij verkopen de handgemaakte paashazen ook in hun winkel. Het inkoopvoordeel dat ze hadden, gaven ze volledig aan ons door. Daardoor kunnen we de hazen voor een tientje verkopen en gaat er zoveel mogelijk van de opbrengst naar IJM. We hebben al meer dan vierduizend paashazen verkocht.”
Maar Pouwel wilde graag meer doen. Daarnaast besloot Kiwanis om een extra actie te organiseren: een Skûtsjesilen-race op het Markermeer – een traditionele Friese zeilwedstrijd met skûtsjes, dat zijn historische vrachtschepen die vroeger werden gebruikt voor binnenvaart. “Dertien jaar geleden hebben we dat voor het laatst gedaan. Maar speciaal voor IJM hebben we het weer uit de kast gehaald.”
Op 5 juni vindt de race plaats, waarbij groepen en individuen een schip kunnen huren en de opbrengst naar IJM gaat. Meedoen betekent hard werken, benadrukt Slurink. “Het is niet zomaar een beetje cruisen met een drankje door de Amsterdamse grachten. Dit is hardcore zeilen. Maar dat maakt het ook een unieke ervaring.”
Pouwel is blij dat hij zo kan bijdragen aan IJM’s strijd tegen moderne slavernij. “Ik geloof dat we gezamenlijk echt impact kunnen maken,” zegt hij vol overtuiging.
Deborah vertelde hem over de strijd tegen kindprostitutie op het Filipijnse eiland Cebu. Dankzij IJM’s jarenlange inzet, samen met de lokale autoriteiten en gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation, is dat probleem met wel 72 procent afgenomen. “In 2023 was ik in Cebu als backpacker,” vertelt Pouwel. “Mensen vertelden mij verhalen over hoe kinderen daar openlijk werden aangeboden voor seks. Als toerist kon je er destijds niet omheen. Maar ik heb er niks van gemerkt. Kennelijk is dat de afgelopen jaren echt veranderd. Dit bevestigt voor mij dat de aanpak van IJM werkt en dat de situatie voor veel kinderen daadwerkelijk verbeterd is.”
Heldere lucht
Moderne slavernij is een gigantisch probleem. Is het echt mogelijk om een verschil te maken? “Je hoort weleens over een druppel op een gloeiende plaat. Maar een heleboel druppels bij elkaar is wel gewoon een emmer. Onze keuzes en gedragingen doen ertoe. Denk aan de coronatijd. Mensen gingen veel minder reizen. De lucht was een stuk helderder. Vanuit Lelystad kon ik ineens de overkant van het IJsselmeer zien!”
Pouwel hoopt dat andere serviceclubs en ondernemers zich ook inzetten voor de strijd tegen moderne slavernij. “Veel serviceclubs houden jaarlijkse acties, zoals oliebollenverkoop of wijnverkoop. Waarom zou je die opbrengsten niet ook besteden aan de strijd tegen moderne slavernij? Ik geloof dat we gezamenlijk echt iets kunnen doen om kinderen structureel te beschermen tegen uitbuiting en slavernij. Dat zie je in Cebu. Als jij je als individu of club inzet tegen moderne slavernij, kun je ook weer anderen aansteken. Een vlammetje kan een vuur worden.”
Zelf paashazen bestellen of meedoen aan Skûtsjesilen-race op het Markermeer? Neem dan contact op Kiwanis Lelystad: [email protected], 06-24612728.