shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Philip (17) ontsnapt aan slavernij: ‘Deze jongen is werkelijk een held’

Deel

Philip (17) ontsnapt aan slavernij: ‘Deze jongen is werkelijk een held’

In augustus werd de 17-jarige Philip* door een visser naar het politiebureau gesleept, beschuldigd van diefstal. Maar een door IJM getrainde politieagent doorzag de situatie snel: deze jongen was geen crimineel, maar slachtoffer van mensenhandel.

Lees verder

Enkele maanden eerder was Philip verhandeld naar een afgelegen gemeenschap in Ghana, waar hij werd uitgebuit door de visser die hem nu beschuldigde. Zijn broer was eerder al door dezelfde man verhandeld, samen met andere jongens.

Hun dagen begonnen om 4:30 uur ’s ochtends. Dan moesten ze het meer op om vis te vangen. In de loop van de morgen keerden ze terug om wat te eten, waarna ze in de middag weer naar het meer vertrokken om de volgende visvangst voor te bereiden. Daarna aten ze hun tweede en laatste maaltijd van de dag, meestal mais of rijst, en gingen slapen tussen 19:00 en 21:00 uur. De jongens sliepen vaak op visnetten op de grond en liepen verwondingen op van de haken. Op sommige momenten sloeg de visser hen genadeloos hard.

Moedige ontsnapping
Philip besloot dat hij het leven in slavernij niet langer kon verdragen. Op een dag stal hij 200 Ghanese cedi’s (ongeveer 13 dollar) van de visser, pakte een buitenboordmotor, bevestigde die aan een van de boten, en wist onopgemerkt te ontsnappen. De golven sloegen wild om de boot, maar hij wist uiteindelijk veilig aan te meren in een ander dorp. Vanaf daar liep hij ruim een uur om de hoofdweg te bereiken.

Hij vond iemand bereid om hem een lift te geven naar zijn dorp. Maar op het moment dat hij wilde instappen, dook de visser onverwacht op. Hij greep Philip en bracht hem naar het politiebureau om hem aan te geven voor diefstal van geld, een boot en de buitenboordmotor.

“Op sommige momenten sloeg de visser hen genadeloos hard”

Het had heel verkeerd kunnen aflopen voor Philip, maar toevallig was die dag een politieagent aanwezig die in mei van dat jaar een training had gevolgd bij IJM. Tijdens het verhoor van Philip en de visser, herkende de agent al snel de signalen van mensenhandel. Hij schakelde onmiddellijk de directeur van het Department of Social Welfare (DSW) in om Philip in bescherming te nemen, en vroeg IJM om hulp bij de bevrijding van nog zes andere kinderen die door dezelfde visser verhandeld waren.

IJM ondersteunde de politie bij de bevrijding van de overige jongens, die tussen de 11 en 16 jaar oud waren. Philip en de zes andere jongens zijn momenteel ondergebracht in een opvanghuis, waar ze hulp krijgen van DSW en het nazorgteam van IJM Ghana. De zaak moet nog voor de rechter komen.

De commandant van de politiedivisie was diep onder de indruk van Philips moedige ontsnapping en zei: “Deze jongen is werkelijk een held.” De politieonderzoeker voegde eraan toe dat hij ervan overtuigd was dat hij door God werd geleid om de twee die dag aan te houden: “God wilde echt dat deze jongen en de anderen vrij zouden zijn.”

*Voor zijn veiligheid gebruiken we een schuilnaam. De jongen op de foto is niet de jongen uit dit verhaal.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers van gedwongen arbeid te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up