shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Moderne slavernij in Nederland: ‘De vrouwen op de Wallen moeten hun pooiers dagelijks tussen de 1200 en 1500 euro afdragen’

Deel

Moderne slavernij in Nederland: ‘De vrouwen op de Wallen moeten hun pooiers dagelijks tussen de 1200 en 1500 euro afdragen’

Mensenhandel is een groot probleem op de Amsterdamse Wallen. De christelijke organisatie Bright Fame helpt vrouwen en mannen om uit de prostitutie te stappen. Henk Jan Kamsteeg van IJM bezocht met Bright Fame-oprichter Frits Rouvoet het Amsterdamse prostitutiegebied.

“De dranghekken staan al klaar.” Frits Rouvoet, oprichter van stichting Bright Fame, wijst naar de hekken die tegen de muur staan van een zijstraatje van de Oudezijds Achterburgwal. “Vanavond is het hier drukker dan in de Kalverstraat tijdens Koningsdag.”

Rouvoet plaatste eerder dit jaar op diverse sociale media een filmpje van de massa’s mensen die zich op een willekeurige zaterdagavond vergaapten aan alles wat de buurt aan seks te bieden heeft. Het ging viral. Journalist en presentator Sander Schimmelpenninck schreef er vervolgens in de Volkskrant een verontwaardigde column over, waarbij hij zich meer druk leek te maken over het aanzien van de stad dan over de vrouwen die als vleeswaar te koop staan aangeboden.

Enorme schulden

Rouvoet laat IJM-collega Eline en mij zien waar hij dagelijks werkt. Met zijn stichting heeft hij als doel om mannen en vrouwen te helpen uit de prostitutie te stappen. Ik heb hem gebeld, omdat IJM in het partnerschap Next Steps nauw met hem (zie kader) samenwerkt in de strijd tegen mensenhandel in Roemenië.

Want laten we eerlijk zijn: daar waar we spreken over prostitutie - dat in Nederland volgens de wet gewoon een beroep is - gaat het vaak gewoon om mensenhandel. Circa tweederde van de vrouwen in de commerciële seksindustrie in Amsterdam komt uit landen als Roemenië, Bulgarije en Moldavië. “In deze landen is de maffia zeer actief,” vertelt Rouvoet.

Over hoe vaak dit precies het geval is, verschillen de meningen. Oud-burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) stelde in 2013 dat volgens de meest conservatieve schattingen elke nacht vierhonderd vrouwen werden verkracht in de commerciële seksindustrie in Amsterdam. Daarbij ging hij ervan uit dat van de 4000 vrouwen tien procent gedwongen achter de ramen stond.

Rouvoet schat dat aantal vrouwen nu op tussen de 4000 en 8000. We kunnen dus niet echt stellen dat de situatie er beter op geworden is. De vrouwen moeten hun pooiers dagelijks tussen de 1200 en 1500 euro afdragen. Volgens officier van justitie Jolanda de Boer zou dit gaan om ‘dertig beurten per dag’.

Terwijl ik door de straten loop, verbaas ik mij weer hoe het kan dat Nederland zo trots is op onze rosse buurten. Hoe toeristen worden gelokt met heuse rondleidingen. We ons en masse vergapen aan vrouwen die dagelijks misbruikt worden.

Rouvoet vertelt het ene verhaal na het andere over de vrouwen die hij dagelijks spreekt. “Een van hen vertelde dat een klant een setje kleding had meegenomen. Of zij dit eerst wilde aantrekken. Zijn buurmeisje van negen droeg dit namelijk ook altijd. Ze heeft de man weggestuurd.”

Maar niet alle vrouwen zullen de vrijheid voelen klanten met extreme vragen de deur te wijzen. Er moet namelijk geld verdiend worden. Ze hebben vaak enorme schulden. En naast de afdracht aan de pooier, zijn ze voor de huur van een raam 200 euro per avond kwijt. “Ga maar na, hoeveel ze kwijt zijn als ze zes avonden in de week werken. Daarbij komt dat ze nu ook belasting moeten betalen. Gevolg is dat vrouwen zich nu genoodzaakt voelen voor de vorm een paar avonden achter het raam te staan en de rest van de week zwart te werken en klanten thuis te ontvangen. Het maakt het werk een stuk gevaarlijker voor hen. Thuis is er geen cameratoezicht. En klanten worden steeds gewelddadiger.”

Trieste aanblik

Het werd iets later op de middag. En dus drukker. Voordat mannen van kantoor naar huis gingen, struinden ze langs de ramen. Wij hadden genoeg gezien en gehoord. Het duizelde mij. Door de verhalen van Rouvoet, de trieste aanblik van de vrouwen – en wellicht ook de wietgeur die als een deken over dit deel van de stad hing.

Nederland is trots op ons prostitutiebeleid. Ik ben trots op het werk van Rouvoet.

Henk Jan Kamsteeg is werkzaam bij IJM Nederland als Storyteller

Over Project Next Steps en Freedom Sunday

Wereldwijd leven vijftig miljoen mensen in moderne slavernij. Dat is een record in de wereldgeschiedenis. Jaarlijks wordt 128 miljard euro met slavenhandel verdient. IJM heeft het concept van een Freedom Sunday waarbij kerken zich kunnen verdiepen in slavernij anno 2022. Meer info: www.freedomsunday.nl

Next Steps wil mogelijkheden bieden om uit de prostitutie te stappen of te voorkomen dat men hierin belandt. Next Steps werkt samen over de landsgrenzen heen. Next Steps (www.projectnextstept.nl) biedt preventie in het land van herkomst, juridische ondersteuning, zorg voor slachtoffers, hulp bij terugkeer en het opbouwen van een nieuw leven van hoop, vrijheid en menselijke waardigheid.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
Ian Stevenson strijdt voor online veiligheid: ‘Dit gaat over jouw kinderen en buren’

Volgens Ian Stevenson, CEO van het Britse techbedrijf Cyacomb, is er dingend wetgeving nodig die kinderen beschermt tegen online misbruik. “Dit gaat niet slechts over kinderen ver weg, maar over kinderen in jouw straat.”

Tweedehands succesverhaal: Wouke Dorst strijdt met kledingwinkel tegen uitbuiting

Tweedehands kledingwinkel deeltwee in Goes is een groot succes. Dit jaar doneerde de winkel maar liefst 30.000 euro aan het werk van IJM. Oprichtster Wouke Dorst vertelt over haar drijfveren. “Als we veertig jaar geen kleding maken in de wereld, dan hebben we nog steeds genoeg kleding.”

Paul Schenderling over praktische keuzes tegen slavernij: ‘Staar je niet blind op elk detail’

Er zitten meer mensen in slavernij dan ooit in de wereldgeschiedenis. En niets lijkt erop te wijzen dat er snel een einde komt aan dit onrecht. Toch is econoom Paul Schenderling hoopvol. “Jij speelt als individu een rol in het veranderen van sociale normen. De rol van minderheden wordt altijd onderschat.”

Constanza vond kracht na geweldstrauma: ‘Nooit te laat om opnieuw te dromen’

Ze kreeg te maken met zwaar geweld: vernederingen, pesterijen en seksueel misbruik. Maar Constanza uit Colombia vond kracht om door te gaan en voor haar kinderen te zorgen. “Het leven heeft me laten zien dat zelfs als we vallen, we altijd kunnen opstaan.”

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up