shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Man uit Kenia veroordeeld tot levenslang voor misbruiken dochter

Deel

Man uit Kenia veroordeeld tot levenslang voor misbruiken dochter

Haar eigen vader misbruikte haar als 12-jarig meisje. En haar familie keerde zich tegen haar, toen ze aangifte deed tegen haar vader. Maar Vee* hield stand. Nu is haar vader veroordeeld en kan Vee in een veilige omgeving werken aan haar herstel.

Lees verder

Na de scheiding van haar ouders ging Vee bij haar vader, stiefmoeder en broers en zussen wonen. In Vee’s omgeving was het gebruikelijk dat kinderen aan de vader toebehoren. Haar moeder was hertrouwd en woonde in een dorp, een paar kilometer verderop.

Op 12 november 2017 was Vee alleen thuis om voor haar jonge stiefbroertje te zorgen. Haar vader kwam thuis, viel haar aan en misbruikte haar. Vee schreeuwde om hulp, maar haar vader ging door.

Daarna beval hij haar om terug te gaan en voor haar broers en zussen te zorgen. Hij zei het 12-jarige meisje dat ze niet moest huilen, anders zou hij haar slaan. Haastig zocht Vee wat spullen bij elkaar, deed die in een tas en vluchtte. Ze zwierf rond en zocht naar hulp. Tot ze onderdak vond bij een onbekende met een goed hart, die haar meenam naar het politiebureau om aangifte te doen.

Daarna werd Vee naar een opvanghuis gebracht en werd de dader gearresteerd en aangeklaagd. Maar haar beproeving was nog lang niet voorbij. De familie begon zich tegen Vee te keren. Op een gegeven moment ging haar stiefmoeder naar de opvang om te proberen haar over te halen terug naar huis te gaan, waarbij ze haar de schuld gaf van de arrestatie van haar vader.

In 2018 kwam ze in contact met IJM. “Ze was toen zeer getraumatiseerd en had dringend hulp nodig,” zegt Esther Njuguna van IJM Kenia.

IJM bood haar gespecialiseerde zorg om haar posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan te pakken. Vee vertoonde veel angst, dissociatie en andere gevolgen van het misbruik, maar geleidelijk aan begon ze op te bloeien.

Na een jaar therapie, terwijl ze nog steeds in een opvangcentrum woonde, ging het opmerkelijk goed met Vee. Ze bouwde positieve relaties op en boekte vooruitgang in haar herstel. Uiteindelijk kon Vee terugkeren naar haar biologische moeder, door wie ze liefdevol werd opgevangen.

Jarenlang werkte Vee aan het herstel. Ze deed haar nationale schoolexamens en deed het erg goed. Maar toen kwam er opnieuw een verwoestende tegenslag. De familie van de dader – Vee’s oma en tante van vaders kant – wisten contact met haar te leggen.

Ze gaven haar de schuld van haar vaders hachelijke situatie en zetten haar onder druk om de rechtszaak tegen hem in te trekken. Dit veroorzaakte een terugval in Vee's vooruitgang. Haar nog kwetsbare gevoel van eigenwaarde en emotionele stabiliteit werden verbrijzeld. Ze begon risicovol gedrag te vertonen.


“De familie van de dader zetten Vee onder druk om de rechtszaak in te trekken”

De familie van de dader lokte haar weg uit de veilige invloedsfeer van haar moeder. Ze boden haar een verblijfplaats aan bij haar tante. Haar tante woonde naast het huis van de dader, die op dat moment op borgtocht vrij was gekomen. Tegen die tijd had Vee in de rechtszaal getuigd en was de zaak tegen haar misbruiker bijna afgerond. De dader bereidde zich nu voor op zijn verdediging voor de rechtbank.

Haar moeder nam contact op met IJM om te vertellen dat Vee was weggelopen en IJM begon naar haar te zoeken.

“Terwijl Vee bij haar tante logeerde, zei haar vader haar dat ze naar zijn huis moest komen, blijkbaar om de zaak te bespreken. Helaas misbruikte hij haar die dag opnieuw seksueel,” vertelt IJM-advocaat Julius Nyaga.

Nyaga en andere IJM-medewerkers redden Vee later uit het huis van haar tante. Het IJM-team bracht Vee naar het ziekenhuis voor medische hulp en bracht haar daarna terug bij haar moeder.

Vee kreeg dus te maken met uitdagingen die onoverkomelijk leken. Maar ze bleef hopen. Haar getuigenis, op 23 mei 2024, leidde tot de veroordeling van de dader. Op 1 augustus, na de verdediging van de dader en rekening houdend met een door IJM opgestelde impactverklaring, veroordeelde de rechtbank de dader tot levenslang.

“Vee’s herstel hing aan een zijden draadje en was sterk afhankelijk van de uitkomst van de rechtbank,” zegt Esther Njuguna. “Ik ben zo dankbaar voor deze uitkomst; we kunnen Vee nu helpen haar leven stap voor stap weer op te bouwen.”

Met de juiste steun en een veilige omgeving, vrij van de dader en zijn familie, kan Vee nu volledig genezen en haar leven weer opbouwen.

*Om haar privacy te beschermen, gebruiken we een andere naam.

lorem
Courtroom 2021 10 Kenya stock photoshoots Monica Mwangi Approved for Full Use

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en bescherm vrouwen, meisjes en jongens tegen seksueel geweld.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers van seksueel geweld te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up