shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Maak van bestrijding mensenhandel topprioriteit

Deel

Maak van bestrijding mensenhandel topprioriteit

Het is nodig dat de nieuwe Nederlandse regering topprioriteit geeft aan de bestrijding van mensenhandel.

Mensenhandelaren zien, ook in Europa, door de coronapandemie hun kans schoon om kwetsbare groepen te exploiteren. Daarbij maken ze steeds meer gebruik van de mogelijkheden van het internet. Het is dan ook zeer terecht dat hier op de Werelddag tegen Mensenhandel (30 juli) aandacht voor wordt gevraagd. Het is nodig dat de nieuwe Nederlandse regering topprioriteit geeft aan de bestrijding van deze misdaad.

Het gebeurde gewoon in Lelystad. Tientallen vrouwen, afkomstig uit Moldavië en Roemenië en net achttien jaar, werden hier gedrogeerd, verkocht, mishandeld en jarenlang gedwongen tot prostitutie. Dit ging jarenlang door, van 2014 tot 2019. De 38-jarige Roemeen die deze misdaad organiseerde, kende geen genade. Als de vrouwen niet meewerkten, dreigde hij hun lichamen in stukken te snijden. Ook had hij hun paspoorten afgenomen. Eerder had hij de jonge vrouwen benaderd via internet en met mooie beloften zijn kant op gelokt. Het Algemeen Dagblad berichtte over deze zaak.

Helaas zijn dit soort gebeurtenissen niet uitzonderlijk, er is sprake van grootschalige en georganiseerde mensenhandel in Europa. Onderzoek dat de United Nations Office On Drugs and Crime (UNODC) begin dit jaar uitbracht schetst het beeld van een gruwelijke realiteit. Het aantal kinderen onder de ontdekte slachtoffers van mensenhandel is de afgelopen 15 jaar verdrievoudigd, terwijl het aandeel van jongens vijf keer zo groot is geworden. Meisjes worden voornamelijk verhandeld voor seksuele uitbuiting, terwijl jongens worden ingezet voor dwangarbeid.

In 2018 werden ongeveer 50.000 slachtoffers van mensenhandel opgespoord en gemeld door 148 landen. Gezien het verborgen karakter van deze misdaad ligt het werkelijke aantal verhandelde slachtoffers echter veel hoger.

Het aantal kinderen onder de ontdekte slachtoffers van mensenhandel is de afgelopen 15 jaar verdrievoudigd

Deze onderzoekcijfers dateren nog van voor de corona-epidemie, de onderzoekers vermoeden dat de pandemie nog veel meer mensen heeft blootgesteld aan mensenhandel. “Miljoenen vrouwen, kinderen en mannen wereldwijd zitten zonder werk, zonder school en zonder sociale steun in de aanhoudende COVID-19-crisis, waardoor zij een groter risico lopen slachtoffer te worden van mensenhandel,” aldus uitvoerend directeur Ghada Waly van de UNODC. Wat verder opvalt is dat de internationale werkwijze van mensenhandelaren. Zo is een fors deel van de geregistreerde slachtoffers van mensenhandel in Nederland afkomstig uit Midden- en Oost-Europa.

International Justice Mission (IJM) heeft in Roemenië in 2019 een afdeling geopend, om mensenhandel in Europa tegen te gaan. Een undercovermedewerker die hier voor IJM onderzoek deed, tekent het beeld van criminele netwerken die werken als een geoliede machine met lucratieve verdienmodellen: “We hebben het echt over georganiseerde misdaad, over criminelen met veel macht en geld. Mensenhandelaren proberen meisjes en ook jongens uit Moldavië en Oekraïne naar Roemenië en dus de EU te smokkelen. Vanaf daar worden ze verhandeld naar Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland. Daarom ontdekt Europol meisjes met een Roemeens paspoort die zeggen dat ze twintig zijn, maar in werkelijkheid zijn ze zestien en komen ze uit Moldavië.”

Er is sprake van een uitgebreid netwerk, aldus de onderzoeker. “In Roemenië zien we verschillende schakels die hun geld verdienen met mensenhandel. Ze halen kinderen uit Moldavië. Iemand anders brengt ze over de grens. Weer iemand anders houdt ze gevangen en probeer hen psychisch te breken en weer een ander zorgt voor de juiste documenten.”

Het mentaal breken is een belangrijk onderdeel in dit proces: “De meisjes worden vanaf dag één geïndoctrineerd. Er wordt hun verteld dat ze niets waard zijn, dat geen man met ze wil trouwen. Als een meisje psychisch gebroken is, weet een handelaar dat hij haar weer verder kan verkopen. Dan probeert een meisje namelijk niet meer te vluchten, ze heeft zich erbij neergelegd dat dit haar leven is.”

De Roemeense overheid is actief in de strijd tegen mensenhandel, maar die strijd is allesbehalve eenvoudig. Mensenhandel is een groeiend en veelkoppig monster, dat zich weinig aantrekt van landsgrenzen. Er is sprake van een fijnmazig netwerk, dat niet alleen door de corona-crisis, maar ook door de groeiende digitale mogelijkheden steeds groter en complexer wordt. Medewerkers van IJM Roemenië zien dat mensenhandelaren volop gebruik maken van de mogelijkheden van het internet. Ook het onderzoek van UNODC laat dit zien.

Steeds vaker worden slachtoffer gerekruteerd via sociale media, waarbij mensenhandelaars gebruikmaken van openbaar beschikbare persoonlijke informatie en de anonimiteit van online ruimten om contact op te nemen met slachtoffers. Kinderen en tieners worden door mensenhandelaren vaak ‘het hof gemaakt’ op sociale-mediaplatforms en zij lijken vatbaar voor misleidende trucs in de zoektocht naar acceptatie, aandacht of vriendschap.

Volgens Europol blijft de verspreiding van materiaal over seksueel misbruik van kinderen toenemen. UNICEF meldde hoe kinderen een verhoogd risico lopen te worden uitgebuit voor webcams, waarbij zij in contact komen met misbruikers die elders wonen, en in veel gevallen zonder dat hun ouders het weten.

Op internet richten mensenhandelaars zich op specifieke slachtoffers, door actief te ‘jagen’ op degenen die zij kwetsbaar achten voor mensenhandel, of passief te ‘vissen’ naar potentiële slachtoffers door advertenties te plaatsen en te wachten tot potentiële slachtoffers reageren.

Om de schaduwpandemie van geweld het hoofd te bieden, mogen we niet verslappen in de strijd tegen mensenhandel. In het regeerakkoord 2017, ‘Vertrouwen in de toekomst’, was vastgelegd dat de strijd tegen mensenhandel zou worden versterkt. Er is onder andere een vaste politieliaison gestationeerd in bronlanden van mensenhandel. Wij willen VVD-voorman Rutte en D66-leider Kaag oproepen om in hun aanzet tot een regeerakkoord ook weer in te zetten op de bestrijding van mensenhandel. De digitale ontwikkelingen die elkaar snel opvolgen, zouden een omvangrijke rol in de bestrijding van mensenhandel moeten krijgen.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
Ian Stevenson strijdt voor online veiligheid: ‘Dit gaat over jouw kinderen en buren’

Volgens Ian Stevenson, CEO van het Britse techbedrijf Cyacomb, is er dingend wetgeving nodig die kinderen beschermt tegen online misbruik. “Dit gaat niet slechts over kinderen ver weg, maar over kinderen in jouw straat.”

Tweedehands succesverhaal: Wouke Dorst strijdt met kledingwinkel tegen uitbuiting

Tweedehands kledingwinkel deeltwee in Goes is een groot succes. Dit jaar doneerde de winkel maar liefst 30.000 euro aan het werk van IJM. Oprichtster Wouke Dorst vertelt over haar drijfveren. “Als we veertig jaar geen kleding maken in de wereld, dan hebben we nog steeds genoeg kleding.”

Paul Schenderling over praktische keuzes tegen slavernij: ‘Staar je niet blind op elk detail’

Er zitten meer mensen in slavernij dan ooit in de wereldgeschiedenis. En niets lijkt erop te wijzen dat er snel een einde komt aan dit onrecht. Toch is econoom Paul Schenderling hoopvol. “Jij speelt als individu een rol in het veranderen van sociale normen. De rol van minderheden wordt altijd onderschat.”

Constanza vond kracht na geweldstrauma: ‘Nooit te laat om opnieuw te dromen’

Ze kreeg te maken met zwaar geweld: vernederingen, pesterijen en seksueel misbruik. Maar Constanza uit Colombia vond kracht om door te gaan en voor haar kinderen te zorgen. “Het leven heeft me laten zien dat zelfs als we vallen, we altijd kunnen opstaan.”

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up