Een IJM-medewerker die werkt aan de Oekraïense grens deelde pas het verhaal van Larysa met ons. Ze vertelde: “Larysa probeerde te ontsnappen aan het oorlogsgeweld in Oekraïne. Online kwam zij in contact met een Italiaanse man. Hij beloofde haar te helpen en haar naar Italië te brengen om daar een nieuw leven te beginnen. Maar al snel kwamen de ware bedoelingen van deze man aan het licht. Hij stal 700 euro van Laraysa en liet haar vervolgens bij de Roemeense grens achter. Gelukkig waren er medewerkers van een plaatselijk opvangcentrum die haar opvingen en verzorgden. Zij regelden ook een veilige doorreis naar Duitsland, waar Larysa naartoe wilde. Zij boekten voor haar een rechtstreekse busreis en zorgden dat zij bij aankomst in Neurenberg werd opgewacht door een vertrouwde partnerorganisatie, die tijdens haar reis contact met haar bleef houden.”
“Op weg naar Neurenberg werd Larysa echter opnieuw benaderd door een man die zij online had leren kennen toen zij in Roemenië was. Hij beloofde haar te helpen een baan in Berlijn te vinden en zei dat hij voor haar wilde zorgen. Hij overtuigde Larysa om in Hongarije van bus te wisselen en in plaats daarvan op de bus naar Berlijn te stappen. Medewerkers van het opvanghuis hielden nauw contact met Larysa en hoorden van deze onverwachte verandering van haar plannen. Ze zagen dat het social media-profiel van de ‘weldoener’ verdacht was. Ze adviseerden Larysa om in Praag uit de bus te stappen, waar ze ervoor zorgden dat ze werd opgewacht door een medewerker die haar ondersteunde, terwijl andere medewerkers haar uitlegden waarom dit een uitbuitingssituatie kon zijn. Daarna brachten ze haar naar het treinstation zodat ze veilig haar reis naar Neurenberg kon voortzetten.”
“Larysa was zo moe en overstuur, dat ze haar halte in Duitsland miste. Hierdoor reisde ze nog eens twintig kilometer verder. Het opvangcentrum stuurde een auto van een vertrouwde organisatie om haar op te halen. Nu is Larysa op een veilige plek en het IJM-team houdt contact met haar.”
De medewerker van IJM zei: "Deze vrouw liep het risico om verhandeld te worden. Als ze naar Berlijn was gegaan, zou dat mogelijk een ernstige zaak zijn geworden, omdat ze zeer kwetsbaar was en de man die ze vertrouwde zeer verdacht gedrag vertoonde. Gelukkig slaagden onze partners erin haar te beschermen. Dit verhaal laat zien waarom het zo belangrijk is om in contact te blijven met mensen als zij naar een veilige plaats reizen. Mensen die uit Oekraïne vluchten zijn heel kwetsbaar vanwege het oorlogstrauma, het verlies van familie en de taalbarrière."
Medewerkers en partners van IJM werken aan de Oekraïens-Roemeense grens, de Roemeens-Moldavische grens en nu ook in opvangplekken voor vluchtelingen in steden als Boekarest (Roemenië) om te voorkomen dat Oekraïense vluchtelingen slachtoffer worden van mensenhandel. Lees hier meer over IJM's werk aan de Oekraïense grens.
*Larysa heet in werkelijkheid anders.