shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

‘Kerken hebben cruciale rol in de strijd tegen moderne slavernij’

Deel

‘Kerken hebben cruciale rol in de strijd tegen moderne slavernij’

“Het is heel indrukwekkend om te zien wat gebed heeft uitgewerkt in de strijd tegen moderne slavernij.” Dat zegt Merel van der Ven, church mobiliser bij IJM Nederland.

Merel is ervan overtuigd dat kerken een cruciale spelen om vrijheid te brengen aan mensen in slavernij, bijvoorbeeld door een Freedom Sunday te organiseren.

Waarom is het belangrijk om als kerk met onrecht en moderne slavernij bezig te zijn?
“God zegt in de Bijbel superveel over gerechtigheid. Het gaat vaker over recht dan over liefde. Juist als christenen hebben we de roeping om te zoeken naar gerechtigheid. Kerken hebben eeuwenlang een blinde vlek gehad voor slavernij. In de tijd van de trans-Atlantische slavernij werd er in Engeland zelfs een speciale Bijbel voor slaven uitgebracht. Daarin was negentig procent van het Oude Testament verwijderd en vijftig procent van het Nieuwe Testament. Het verhaal over de uittocht uit Egypte was bijvoorbeeld weggelaten, omdat dat hoop biedt aan mensen in slavernij.”

Wat kun je als kerk bijdragen in de strijd tegen moderne slavernij?
“Je kunt bijvoorbeeld een Freedom Sunday* houden, waarbij de dienst in het teken staat van de strijd tegen moderne slavernij en Gods hart voor gerechtigheid. Ik geloof dat de zoektocht naar gerechtigheid je dichterbij Gods hart brengt. Dat merk ik ook uit reacties van kerken die bezig zijn met dit thema. Freedom Sunday is vaak een startpunt. Vervolgens gaan kerken ook op andere manieren aan de slag om recht te brengen. Jongeren gaan bijvoorbeeld meedoen aan de MudRaise of gaan zich verdiepen in een specifiek thema, zoals slavernij in de kledingindustrie.”

Geloof je dat kerken echt een verschil kunnen maken in de strijd tegen moderne slavernij?
“Absoluut. Als individu is je invloed beperkt, maar wat gebeurt er als kerken wereldwijd de handen ineenslaan en opstaan tegen slavernij? Nu al zie je dat Freedom Sunday wereldwijd groeit. Zo zijn er Ghana tientallen kerken rond Lake Volta die meedoen aan Freedom Sunday. Ook in de Filipijnen zijn er veel kerken intensief betrokken bij de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen, in gebed, in financieel en op andere manieren. Hoe mooi is het om wereldwijd te strijden tegen zo’n groot onrecht als moderne slavernij!”

Hoe zie jij de rol van gebed hierin?
“Gebed is heel belangrijk. In april dit jaar bezocht ik de Global Prayer Gathering, een conferentie van IJM waar gebed centraal straat. In een speciale ruimte over IJM’s werk in de Filipijnen kon je allerlei gebedsverzoeken lezen die een paar jaar geleden gedeeld waren. Die gebedspunten gingen bijvoorbeeld over reddingsoperaties en partnerschappen met de overheid. En al deze punten, waarvoor kerken en gebedsgroepen hebben gebeden, waren verhoord! Collega’s uit de Filipijnen vertelden me hoezeer ze zich gesteund voelden door deze gebeden. Ze komen in aanraking met heel duistere misdaden, maar door gebed krijgen ze de kracht om licht te brengen in die duisternis.”

*Freedom Sunday is een uitnodiging aan kerken om zich te verdiepen in slavernij anno 2022 en om samen met IJM de strijd tegen dit onrecht aan te gaan. Kijk voor meer info op www.freedomsunday.nl of neem contact op met Merel van der Ven: [email protected].

Foto: Carel Schutte

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
Ian Stevenson strijdt voor online veiligheid: ‘Dit gaat over jouw kinderen en buren’

Volgens Ian Stevenson, CEO van het Britse techbedrijf Cyacomb, is er dingend wetgeving nodig die kinderen beschermt tegen online misbruik. “Dit gaat niet slechts over kinderen ver weg, maar over kinderen in jouw straat.”

Tweedehands succesverhaal: Wouke Dorst strijdt met kledingwinkel tegen uitbuiting

Tweedehands kledingwinkel deeltwee in Goes is een groot succes. Dit jaar doneerde de winkel maar liefst 30.000 euro aan het werk van IJM. Oprichtster Wouke Dorst vertelt over haar drijfveren. “Als we veertig jaar geen kleding maken in de wereld, dan hebben we nog steeds genoeg kleding.”

Paul Schenderling over praktische keuzes tegen slavernij: ‘Staar je niet blind op elk detail’

Er zitten meer mensen in slavernij dan ooit in de wereldgeschiedenis. En niets lijkt erop te wijzen dat er snel een einde komt aan dit onrecht. Toch is econoom Paul Schenderling hoopvol. “Jij speelt als individu een rol in het veranderen van sociale normen. De rol van minderheden wordt altijd onderschat.”

Constanza vond kracht na geweldstrauma: ‘Nooit te laat om opnieuw te dromen’

Ze kreeg te maken met zwaar geweld: vernederingen, pesterijen en seksueel misbruik. Maar Constanza uit Colombia vond kracht om door te gaan en voor haar kinderen te zorgen. “Het leven heeft me laten zien dat zelfs als we vallen, we altijd kunnen opstaan.”

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up