shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

‘In de strijd tegen slavernij telt ieder mens’

Deel

‘In de strijd tegen slavernij telt ieder mens’

Geertje Voogt (65) besloot met haar man Jaap (69) IJM op te nemen in hun nalatenschap. “Als ik lees dat er zeven mensen zijn bevrijd uit slavernij, word ik blij.”

Lees verder

Het idee om werk te maken van hun nalatenschap, ontstond afgelopen zomer toen het echtpaar uit Elburg samen op vakantie ging. “We gingen drie weken naar Italië,” vertelt mevrouw Voogt. “We zeiden tegen elkaar: ‘Stel dat we verongelukken, dan gaat bijna al ons geld naar de belastingdienst.’” Lachend: “Dat vonden we toch wel erg sneu. Hebben we daarvoor gewerkt? Jaap en ik zijn 17 jaar geleden getrouwd. We hebben geen kinderen. Ik heb een broer en een zus, en Jaap heeft ook een aantal familieleden, maar die kunnen zich financieel allemaal prima redden. We wilden goed nadenken wat we wilden met onze nalatenschap en hoe we daar betekenis aan konden geven.”

“Jaap en ik worden allebei erg geraakt door onrecht. Het is afschuwelijk als de ene mens meent te kunnen heersen over de ander. We hadden al een paar instellingen gevonden die ons na aan het hart liggen. Maar daar zat nog geen stichting bij die strijdt tegen onrecht. Ik vroeg toen op mijn familie-app of iemand zo’n organisatie wist. Mijn broer tipte toen IJM. Hij had net een boek van IJM-directeur Gary Haugen gelezen over de strijd tegen moderne slavernij.”

Bij de wortel
Op de website zijn Geertje en Jaap meer gaan lezen over IJM en ze vroegen ook extra informatie aan. “Het spreekt ons aan dat jullie op individueel niveau mensen helpen die op wat voor manier dan ook gevangen zijn. Tegelijk proberen jullie mensenhandel bij de wortel aan te pakken en is IJM gericht op de verandering van rechtssystemen. Die combinatie vinden we sterk.”

“Jaap en ik hebben een christelijke levensovertuiging. In de Bijbel kom je vaak de oproep tegen om recht te doen aan armen en ‘om te zien naar wezen en weduwen in druk’. In Psalm 82:3 staat bijvoorbeeld: ‘Doe recht aan de geringe en de wees, bewijs de ellendige en de arme gerechtigheid.’ Dat vind ik een tekst die mooi past bij het werk van de IJM.”

lorem
Geertje Voogd 2

“Pas las ik de gebedsmail van jullie. Daar stond in: ‘Danken jullie mee voor zeven mensen die bevrijd zijn?’ Van zo’n oproep kan ik heel blij worden. Het laat zien dat er oog is voor elk individu. Zo is God denk ik ook. Hij ziet ieder mens.”

Soms leest ze iets van IJM dat vragen oproept: “Ergens op jullie website staat: ‘We willen de wereld vrij maken van slavernij’. Dan denk ik: dat zijn wel heel grote woorden. Hoe realistisch is dat? Maar als ik vervolgens zie wat IJM concreet bereikt, dan word ik weer blij. Dan denk ik: ik zit bij een goede club.”

Hoarders
“In het dagelijks leven werk ik als contextueel hulpverlener en help ik hoarders, dat zijn mensen met een verzamelstoornis. Als hulpverlener ben je er ook op gericht om mensen vrij te maken. Dan gaat het om vrijheid van negatieve gedachten of patronen. Mensen kunnen ook gevangen zitten in relaties die geen recht doen aan hen als persoon. Zij moeten leren hun eigen grond in te nemen. In dat proces van vrij worden zie ik een link met het werk van IJM.”

“In mijn werk merk ik dat systemen heel hardnekkig kunnen zijn. Systemen doen lang niet altijd recht aan de nood waarin een individu verkeert. Daar kan ik boos om worden. Verhalen over misbruik kunnen mij ook erg raken. Als ik zo’n verhaal lees, denk ik vaak: Dit had nooit mogen gebeuren. We moeten blijven strijden om dit verschrikkelijke onrecht tegen te gaan.”

“Ik zet mij in, al is het op de vierkante meter of zelfs op de vierkante centimeter”

Niet machteloos
“Op de website van IJM stond laatst dat naar schatting een half miljoen Filipijnse kinderen voor een webcam worden misbruikt. Dat zijn zulke enorme aantallen, dat kun je gewoon niet bevatten. Daarom probeer ik mij te richten op wat ik kan doen. Ik zet mij in, al is het op de vierkante meter of zelfs op de vierkante centimeter. Anders voel je je machteloos. Dan ga je op een stoel zitten en doe je niks meer.”

“Ik vind het bemoedigend om te lezen hoe mensen zich inzetten tegen onrecht. Zelfs mensen die vroeger misbruikt zijn, die genezen zijn van hun trauma en nu meestrijden tegen allerlei vormen van misbruik. Die mensen hebben een heel krachtig verhaal. Dat inspireert mij.”

Denkt u na over nalaten aan IJM? Hier kunt u een brochure over nalatenschappen en IJM downloaden: IJMnl.org/nalaten. Ook kunt u een persoonlijk gesprek aanvragen met Ruud de Boer, adviseur nalatenschappen bij IJM: [email protected], 06 38706168.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
Ian Stevenson strijdt voor online veiligheid: ‘Dit gaat over jouw kinderen en buren’

Volgens Ian Stevenson, CEO van het Britse techbedrijf Cyacomb, is er dingend wetgeving nodig die kinderen beschermt tegen online misbruik. “Dit gaat niet slechts over kinderen ver weg, maar over kinderen in jouw straat.”

Tweedehands succesverhaal: Wouke Dorst strijdt met kledingwinkel tegen uitbuiting

Tweedehands kledingwinkel deeltwee in Goes is een groot succes. Dit jaar doneerde de winkel maar liefst 30.000 euro aan het werk van IJM. Oprichtster Wouke Dorst vertelt over haar drijfveren. “Als we veertig jaar geen kleding maken in de wereld, dan hebben we nog steeds genoeg kleding.”

Paul Schenderling over praktische keuzes tegen slavernij: ‘Staar je niet blind op elk detail’

Er zitten meer mensen in slavernij dan ooit in de wereldgeschiedenis. En niets lijkt erop te wijzen dat er snel een einde komt aan dit onrecht. Toch is econoom Paul Schenderling hoopvol. “Jij speelt als individu een rol in het veranderen van sociale normen. De rol van minderheden wordt altijd onderschat.”

Constanza vond kracht na geweldstrauma: ‘Nooit te laat om opnieuw te dromen’

Ze kreeg te maken met zwaar geweld: vernederingen, pesterijen en seksueel misbruik. Maar Constanza uit Colombia vond kracht om door te gaan en voor haar kinderen te zorgen. “Het leven heeft me laten zien dat zelfs als we vallen, we altijd kunnen opstaan.”

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up