Het idee om werk te maken van hun nalatenschap, ontstond afgelopen zomer toen het echtpaar uit Elburg samen op vakantie ging. “We gingen drie weken naar Italië,” vertelt mevrouw Voogt. “We zeiden tegen elkaar: ‘Stel dat we verongelukken, dan gaat bijna al ons geld naar de belastingdienst.’” Lachend: “Dat vonden we toch wel erg sneu. Hebben we daarvoor gewerkt? Jaap en ik zijn 17 jaar geleden getrouwd. We hebben geen kinderen. Ik heb een broer en een zus, en Jaap heeft ook een aantal familieleden, maar die kunnen zich financieel allemaal prima redden. We wilden goed nadenken wat we wilden met onze nalatenschap en hoe we daar betekenis aan konden geven.”
“Jaap en ik worden allebei erg geraakt door onrecht. Het is afschuwelijk als de ene mens meent te kunnen heersen over de ander. We hadden al een paar instellingen gevonden die ons na aan het hart liggen. Maar daar zat nog geen stichting bij die strijdt tegen onrecht. Ik vroeg toen op mijn familie-app of iemand zo’n organisatie wist. Mijn broer tipte toen IJM. Hij had net een boek van IJM-directeur Gary Haugen gelezen over de strijd tegen moderne slavernij.”
Bij de wortel
Op de website zijn Geertje en Jaap meer gaan lezen over IJM en ze vroegen ook extra informatie aan. “Het spreekt ons aan dat jullie op individueel niveau mensen helpen die op wat voor manier dan ook gevangen zijn. Tegelijk proberen jullie mensenhandel bij de wortel aan te pakken en is IJM gericht op de verandering van rechtssystemen. Die combinatie vinden we sterk.”
“Jaap en ik hebben een christelijke levensovertuiging. In de Bijbel kom je vaak de oproep tegen om recht te doen aan armen en ‘om te zien naar wezen en weduwen in druk’. In Psalm 82:3 staat bijvoorbeeld: ‘Doe recht aan de geringe en de wees, bewijs de ellendige en de arme gerechtigheid.’ Dat vind ik een tekst die mooi past bij het werk van de IJM.”
“Pas las ik de gebedsmail van jullie. Daar stond in: ‘Danken jullie mee voor zeven mensen die bevrijd zijn?’ Van zo’n oproep kan ik heel blij worden. Het laat zien dat er oog is voor elk individu. Zo is God denk ik ook. Hij ziet ieder mens.”
Soms leest ze iets van IJM dat vragen oproept: “Ergens op jullie website staat: ‘We willen de wereld vrij maken van slavernij’. Dan denk ik: dat zijn wel heel grote woorden. Hoe realistisch is dat? Maar als ik vervolgens zie wat IJM concreet bereikt, dan word ik weer blij. Dan denk ik: ik zit bij een goede club.”
Hoarders
“In het dagelijks leven werk ik als contextueel hulpverlener en help ik hoarders, dat zijn mensen met een verzamelstoornis. Als hulpverlener ben je er ook op gericht om mensen vrij te maken. Dan gaat het om vrijheid van negatieve gedachten of patronen. Mensen kunnen ook gevangen zitten in relaties die geen recht doen aan hen als persoon. Zij moeten leren hun eigen grond in te nemen. In dat proces van vrij worden zie ik een link met het werk van IJM.”
“In mijn werk merk ik dat systemen heel hardnekkig kunnen zijn. Systemen doen lang niet altijd recht aan de nood waarin een individu verkeert. Daar kan ik boos om worden. Verhalen over misbruik kunnen mij ook erg raken. Als ik zo’n verhaal lees, denk ik vaak: Dit had nooit mogen gebeuren. We moeten blijven strijden om dit verschrikkelijke onrecht tegen te gaan.”
Niet machteloos
“Op de website van IJM stond laatst dat naar schatting een half miljoen Filipijnse kinderen voor een webcam worden misbruikt. Dat zijn zulke enorme aantallen, dat kun je gewoon niet bevatten. Daarom probeer ik mij te richten op wat ik kan doen. Ik zet mij in, al is het op de vierkante meter of zelfs op de vierkante centimeter. Anders voel je je machteloos. Dan ga je op een stoel zitten en doe je niks meer.”
“Ik vind het bemoedigend om te lezen hoe mensen zich inzetten tegen onrecht. Zelfs mensen die vroeger misbruikt zijn, die genezen zijn van hun trauma en nu meestrijden tegen allerlei vormen van misbruik. Die mensen hebben een heel krachtig verhaal. Dat inspireert mij.”
Denkt u na over nalaten aan IJM? Hier kunt u een brochure over nalatenschappen en IJM downloaden: IJMnl.org/nalaten. Ook kunt u een persoonlijk gesprek aanvragen met Ruud de Boer, adviseur nalatenschappen bij IJM: [email protected], 06 38706168.