shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

IJM-leiderschapsevent maakt diepe indruk: ‘Hij kon mijn waardigheid stelen, maar niet mijn hoop’

Deel

IJM-leiderschapsevent maakt diepe indruk: ‘Hij kon mijn waardigheid stelen, maar niet mijn hoop’

De gruwelijke misdaad van moderne slavernij moet stoppen. Die boodschap klonk 13 februari luid en duidelijk op het leiderschapsevent van IJM. De dag in het AFAS Theater in Leusden trok vijfhonderd bezoekers.

Lees verder

Een van de sprekers was de Filipijnse Cassie (27), die haar verhaal deelde over het misbruik dat ze meemaakte en de noodzaak om op te staan tegen dit onrecht. De zaal viel volledig stil toen Cassie haar verhaal vertelde.

Als 12-jarig meisje werd ze door een familievriend naar Manila gelokt met de belofte dat ze naar school kon gaan. Hij was te vertrouwen, dacht ze. Het tegendeel bleek waar. Voor de webcam moest ze zich uitkleden op verzoek van mannen aan de andere kant van de wereld. Cassie werd steeds wanhopiger, tot ze op een gegeven moment niet meer wilde leven.

Maar haar nachtmerrie eindigde. IJM en de lokale autoriteiten vonden haar en bevrijdden haar. Ze kreeg intensieve traumatherapie. Over de man die haar misbruikte, zegt ze nu: “Hij kon mijn waardigheid stelen, maar niet mijn hoop.”

Strijd tegen online misbruik
Cassie staat niet alleen voor zichzelf op, maar ook voor de duizenden kinderen die hetzelfde lot ondergaan. Uit onderzoek van IJM en de Universiteit van Nottingham blijkt dat alleen al in 2022 één op de honderd kinderen slachtoffer werd van online seksueel misbruik. Dat zijn bijna een half miljoen kinderen.

“Achter elke statistiek schuilt een persoon, vaak een kind," benadrukt Cassie. “Ik spreek hier voor hen. Onze stemmen moeten gehoord worden.” Wereldwijd pleit ze voor wetgeving die kinderen beschermt tegen uitbuiting. “Doen jullie mee in deze strijd?” vraagt ze. De zaal aarzelt geen moment. Iedereen staat op.

“Onze stemmen als survivors moeten gehoord worden”

Naast Cassie spraken onder andere ook antropoloog Jitske Kramer, gedragswetenschapper Ben Tiggelaar en IJM-storyteller Henk Jan Kamsteeg. Rode draad in de verhalen was: Hoe zet je ambities om in concrete acties en maak je daadwerkelijk impact – net zoals Cassie dat doet in haar strijd tegen online misbruik? Ook waren er muzikale bijdragen van ‘Flowers for a Lonely Soul’, Clemens Blacquière en Eva Jaelle. Illustrator Janita van Ginneken maakte illustratie bij de verschillende bijdragen.

Kamsteeg vertelde over het ‘Popeye-moment van dienend leiderschap’: het moment waarop mensen geconfronteerd worden met onrecht, het niet langer aankunnen en in actie komen. “In de tekenfilms van Popeye komt dat moment steeds terug,” legt hij uit. “Maar ook in het echte leven is zo’n moment van heilige verontwaardiging vaak het begin van waar leiderschap.” Hij verwees naar IJM-oprichter Gary Haugen, die als VN-onderzoeker in Rwanda werd geconfronteerd met de gruwelen van genocide. Dat motiveerde hem om IJM op te richten, om daarmee rechtssystemen te versterken en mensen te beschermen tegen geweld.

De impact van de verhalen is groot. Het Nederlands Dagblad sprak met zanger en ondernemer Gerald Troost, die de dag bezocht. “Het dringt opnieuw tot me de door hoeveel jonge meisjes op deze afschuwelijke manier worden misbruikt,” zegt hij. “Ik heb zelf dochters en het getuigenis van Cassie heeft me ontroerd. Ze heeft haar pijn omgezet in haar passie.”

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
Nederland koploper in hosting van kindermisbruik: ‘We laten dit gewoon gebeuren’

Nederland is wereldwijd de grootste host van kindermisbruikmateriaal. Dan Sexton, techexpert bij het Britse Internet Watch Foundation, is hier zeer bezorgd over. “We weten wat er allemaal gedaan kan worden om online misbruik tegen te gaan, maar het wordt niet gedaan.”

Ian Stevenson strijdt voor online veiligheid: ‘Dit gaat over jouw kinderen en buren’

Volgens Ian Stevenson, CEO van het Britse techbedrijf Cyacomb, is er dringend wetgeving nodig die kinderen beschermt tegen online misbruik. “Dit gaat niet slechts over kinderen ver weg, maar over kinderen in jouw straat.”

‘Kinderen worden voor het leven getekend, daar lig ik wakker van’

Op grote schaal betalen Nederlanders voor misbruik van Filipijnse kinderen voor livestreams. Linda van den Oever, landelijk officier van justitie kinderporno en kindersekstoerisme, kan zich woedend maken over dit onrecht. “Sommige beelden komen extreem heftig binnen. Maar dan besef ik ook: hier doe ik het voor, om dit kind te helpen.”

Werelddag tegen Mensenhandel: Laat geen kind achter in de strijd tegen mensenhandel

Wereldwijd is één op de drie slachtoffers van mensenhandel een kind, en de meerderheid van deze verhandelde kinderen zijn meisjes. Dit grootschalige geweld tegen kinderen moet stoppen. Daarom ondersteunen we de oproep van de Verenigde Naties (VN) op deze tiende Werelddag tegen Mensenhandel: Laat geen kind achter in de strijd tegen mensenhandel.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up