shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Directeur van kindertehuis veroordeeld voor misbruik: ‘Na het misbruik las hij Bijbelverzen voor’

Deel

Directeur van kindertehuis veroordeeld voor misbruik: ‘Na het misbruik las hij Bijbelverzen voor’

NAIROBI, KENIA - Een directeur van een tehuis voor straatkinderen en wezen is veroordeeld voor het seksueel misbruiken van vier jongens.

Jarenlang aasde de dader op wezen, straatkinderen en andere kwetsbare kinderen. Hij beloofde ze onderwijs en een betere toekomst. Maar vervolgens was hij in staat om ze lange tijd seksueel te misbruiken.

Zelfs wanneer de jongens huilden en protesteerden tegen het misbruik, vernederde hij hen en deed alsof hij boven de wet stond, zo blijkt uit de getuigenverklaringen. De mishandelingen begonnen al in 2010, maar kwamen pas in 2016 aan het licht. De jongens, in de leeftijd van 9 tot 15 jaar, ontvluchtten toen het tehuis en gaven de directeur aan bij de autoriteiten, waarna hij werd gearresteerd.

Een van de jongens zei dat de dader na het misbruik Bijbelverzen voorlas. Een ander slachtoffer zei dat de directeur had gedreigd hem te vervloeken. Een derde jongen getuigde voor de rechtbank hoe hij anonieme briefjes schreef aan de verdachte met een ‘slecht’ handschrift om zijn identiteit te verbergen. In de brief waarschuwde hij de directeur dat hij hem op Facebook zou ontmaskeren als hij geen einde maakte aan het misbruik. Helaas kwam de directeur erachter wie de schrijver was en strafte de jongen. Hij verweet de jongens dat ‘hij hard werkte om hen te helpen, maar dat zij hem publiekelijk wilden vernederen’.

Advocaten van IJM werkten samen met het openbaar ministerie om de jongens in de rechtbank te vertegenwoordigen, terwijl IJM-therapeuten de jongens psychologische steun gaven. Zij beschreven de jongens als ‘angstig en getraumatiseerd, maar vastbesloten om gerechtigheid te zoeken’. Na verschillende therapiesessies gingen ze dapper de confrontatie met hun misbruiker aan en getuigden in de rechtszaal.

“De jongens waren angstig en getraumatiseerd, maar vastbesloten om gerechtigheid te zoeken”

Na een langdurig proces oordeelde de rechtbank op 4 augustus 2022 dat er voldoende bewijs was dat de directeur schuldig was. De rechter achtte de dader schuldig aan drie aanklachten van seks met een minderjarige en één aanklacht van een onfatsoenlijke handeling en veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van honderd jaar. De rechter benadrukte dat een strenge straf een afschrikwekkend effect heeft en de rechtbank daarin een verantwoordelijkheid heeft.

Esther Njuguna, die de jongens psychologische hulp gaf, is dankbaar en opgelucht dat de dader is veroordeeld. “De eerste zaak tegen hem verloren we. De jongens moesten huilen toen we dit vertelden, het brak mijn hart. Nu kan ik rustig ademhalen in de wetenschap dat deze misdadiger geen ander kind meer kwaad kan doen."

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
Ian Stevenson strijdt voor online veiligheid: ‘Dit gaat over jouw kinderen en buren’

Volgens Ian Stevenson, CEO van het Britse techbedrijf Cyacomb, is er dingend wetgeving nodig die kinderen beschermt tegen online misbruik. “Dit gaat niet slechts over kinderen ver weg, maar over kinderen in jouw straat.”

Tweedehands succesverhaal: Wouke Dorst strijdt met kledingwinkel tegen uitbuiting

Tweedehands kledingwinkel deeltwee in Goes is een groot succes. Dit jaar doneerde de winkel maar liefst 30.000 euro aan het werk van IJM. Oprichtster Wouke Dorst vertelt over haar drijfveren. “Als we veertig jaar geen kleding maken in de wereld, dan hebben we nog steeds genoeg kleding.”

Paul Schenderling over praktische keuzes tegen slavernij: ‘Staar je niet blind op elk detail’

Er zitten meer mensen in slavernij dan ooit in de wereldgeschiedenis. En niets lijkt erop te wijzen dat er snel een einde komt aan dit onrecht. Toch is econoom Paul Schenderling hoopvol. “Jij speelt als individu een rol in het veranderen van sociale normen. De rol van minderheden wordt altijd onderschat.”

Constanza vond kracht na geweldstrauma: ‘Nooit te laat om opnieuw te dromen’

Ze kreeg te maken met zwaar geweld: vernederingen, pesterijen en seksueel misbruik. Maar Constanza uit Colombia vond kracht om door te gaan en voor haar kinderen te zorgen. “Het leven heeft me laten zien dat zelfs als we vallen, we altijd kunnen opstaan.”

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up