shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Column Henk Jan Kamsteeg: 'Wij laten niet los'

Deel

Column Henk Jan Kamsteeg: 'Wij laten niet los'

"M’n jongste dochter was verdwenen. Ze was vier jaar. M’n hart klopte in mijn keel. Alle doemscenario’s kwamen bij mij op. Ik zette het op een rennen. De wijk in. Eerst richting het water. Het zou toch niet… Geen fietsje langs de waterkant. Toch kijken. Roepen. Het bleef stil."

"De bosjes in dan. Zou ze verdwaald zijn in de paar hectare bos aan de rand van onze wijk? Of erger. Zou ze zijn meegenomen door een gek die zijn zieke fantasieën wilde uitproberen? Hoe vaak las ik niet van kinderen die werden misleid en spoorloos verdwenen? In de krant. Maar ook door mijn werk bij IJM. Dagelijks lees en schrijf ik over kinderen, baby’s soms nog, die worden mishandeld en misbruikt.

Neem Courage Hope. Een jochie uit Ghana. Hem was beloofd dat hij naar school kon en wat centjes verdienen. In plaats daarvan werd hij een bootje in gezet op Lake Volta, een meer ter grootte van drie keer de provincie Noord-Holland. Courage Hope verdween uit zicht. Maar niet uit beeld. Want zodra we over hem hoorden, gingen wij naar hem op zoek. Niet eventjes. Niet een paar weken. Maar totdat wij hem vonden. IJM laat namelijk niet los.

Toen we Courage Hope vonden, hoorden wij wat hem vijf jaar lang was aangedaan. Het jochie, dertien was hij toen hij vermist raakte, was uitgebuit in slavernij. Levensgevaarlijk werk moest hij doen. Geen zwemdiploma’s en toch verplicht het diepe water in. Om in de knoop geraakte visnetten los te halen. Veel leeftijdgenoten van Courage Hope gingen hem voor en kwamen nooit meer naar boven.

Ook na zijn bevrijding lieten wij liet los. Courage Hope werd opgevangen in een nazorgtehuis en kreeg counseling om zijn trauma’s te verwerken en hem te helpen een nieuw leven in vrijheid op te bouwen. Courage Hope geeft nu leiding aan het Ghana Survivor Network. Van vermist kind naar onmisbare stem in de strijd tegen slavernij.

Toen ik mijn kleine meid niet vond, heb ik aangebeld bij mijn buren. Hadden zij haar misschien gezien? Wilden ze asjeblieft helpen zoeken?

U vraag ik nu of u IJM wilt helpen zoeken naar kinderen als Courage Hope. Onze Freedom Partners laten met een maandelijkse bijdrage zien ook niet los te willen laten. Samen zoeken, totdat we hebben gevonden.

Na een kwartier - het leken wel uren - kwam mijn meissie doodleuk aangefietst. Ze was naar de kinderboerderij geweest. Konijntjes kijken. Ik kon opgelucht ademhalen. Ik wel."

- Column geschreven door Henk Jan Kamsteeg, storyteller bij IJM NL

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
In Kenia stuitte Silvia op grootschalig misbruik: ‘IJM reageerde op onze noodkreet’

In 2006 vertrok Silvia van Weeghel samen met een vriendin naar Kenia om vrijwilligerswerk te doen in een tehuis voor straatjongens. Ze deden een schokkende ontdekking: de directeur maakte zich schuldig aan misbruik van jongens. Bij IJM in Kenia vonden ze steun.

Van onrecht naar hoop: indringende verhalen tijdens IJM business event

Donderdagavond 13 februari vond het business event van International Justice Mission plaats, een bijzondere avond vol inspiratie, ontmoeting en betrokkenheid. Het diner werd mogelijk gemaakt door een van onze gewaardeerde business partners. Tijdens de avond vertelde survivor Cassie haar verhaal: “Ik sta hier vanavond omdat ik een vaste hoop heb.”

Business partners Durk en Serge: ‘Bijdragen aan gerechtigheid geeft diepe voldoening’

Durk en Serge de Boer van Verandersupporters verlangen ernaar mensen en bedrijven tot hun recht te laten komen. Vanuit datzelfde verlangen zijn ze overtuigd business partner van IJM. “Het geeft enorm veel vreugde om als onderneming bij te dragen aan recht en gerechtigheid.”

IJM-leiderschapsevent maakt diepe indruk: ‘Hij kon mijn waardigheid stelen, maar niet mijn hoop’

De gruwelijke misdaad van moderne slavernij moet stoppen. Die boodschap klonk 13 februari luid en duidelijk op het leiderschapsevent van IJM. De dag in het AFAS Theater in Leusden trok vijfhonderd bezoekers.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up