Op veel basisscholen zijn ze te vinden: kraalsnoeren die leerlingen gebruiken als hulpmiddel voor het rekenen. Maar het zijn niet echt geliefde hulpmiddelen, weet Peter Gaasenbeek, die zelf 40 jaar voor de klas stond op een basisschool. “Rekenkralensnoeren maken herrie, ze moeten met twee handen bediend worden, ze nodigen uit tot slingeren én worden snel vies. Op de meeste scholen komen ze uiteindelijk in de kast terecht.”
Dus werkte Peter, op verzoek van een collega, aan een alternatief. Na een houten rekenrek kwam hij uiteindelijk met een aluminium rekenrek op de proppen, de ‘ALU-100-LIJN’. Peter: “Dit rekenrek is sterk, stil en met één vinger te bedienen. Bovendien past het op een leerlingentafel, want hij is 66 centimeter lang.”
De verkoop liep als een trein. Inmiddels heeft Peter al ruim 3600 rekenrekken verkocht aan zo’n 250 scholen. De opbrengst gaat naar IJM’s strijd tegen online kindermisbruik in de Filipijnen. Waarom juist dat doel? “Een paar jaar geleden zag ik een video over kindermisbruik in de Filipijnen,” vertelt Peter. “Over kinderen die seksueel worden uitgebuit voor de webcam. Je hoorde misbruikers gruwelijke dingen zeggen over die kinderen. Het ging zelfs over een baby van drie maanden. Dat bedenk je toch niet? Het is echt ziek. Helemaal als je bedenkt dat de vraag naar dit misbruik komt uit Nederland en andere westerse landen. Het greep mij ontzettend aan. Ik zei tegen Arda, mijn vrouw: ‘Weet je wat? Het geld dat we verdienen met de rekenrekjes gaat naar IJM.’”
Met het rekenrek krijgen klanten ook informatie over IJM thuis gestuurd. “Ik krijg daar veel positieve reacties op,” zegt Peter. “Mensen vinden het verschrikkelijk dat het nodig is, maar ook heel belangrijk om dit onrecht van online kindermisbruik te bestrijden.”
Veerkracht
“Wat mij aanspreekt in de benadering van IJM? Het doorzettingsvermogen. Jullie houden vol tot de daders voor de rechter staan en gevangen worden gezet. De preventieve werking van zo’n veroordeling is enorm. Op een dag van IJM die ik bezocht, hoorde ik dat op sommige plekken de kinderuitbuiting zelfs is teruggelopen met tachtig of negentig procent! Dat is fantastisch. Via een livestream hoorden we die dag een vrouw vertellen die als kind was misbruikt voor een webcam en dankzij therapie hersteld is. Ik heb meer van die verhalen gehoord, van vrouwen die als kind misbruikt zijn en nu studeren om psycholoog of advocaat te worden. Wat een veerkracht hebben die meiden! Heel indrukwekkend.”
“Ik kan mij wel zorgen maken over wat er in de wereld gebeurt. Niet voor mijzelf, het zal mijn tijd wel uitduren, maar wel voor mijn kleinkinderen. In wat voor wereld groeien zij op? De samenleving verruwt. Sinds de corona-epidemie is dat nog veel erger geworden. Er valt van alles weg qua beschaving, zeker online waar mensen elkaar anoniem de huid vol schelden. Dan vind ik het mooi dat IJM hun werk doet, dwars tegen de duisternis in, en dat ik de strijd tegen kindermisbruik mag steunen. De opbrengst sinds 2017, toen ik hiermee begon, is 19.969 euro. Dat betekent: vijf kinderen die zijn bevrijd van misbruik voor webcams. Dat is toch een gigantische zegen? Mijn moeder leerde mij al: ‘Als je veel geeft, kom je nooit te kort.’ Dat heb ik altijd in mijn oren geknoopt. Ik ontdek steeds meer dat mijn moeder gelijk had.”
Sluit je ogen niet
“Of ik andere ondernemers kan aanbevelen jullie werk te steunen? Absoluut! Laat ze eerst maar eens een filmpje kijken over de strijd tegen kindermisbruik. Dan ben je al over de brug. Ik weet dat sommigen niet willen weten van dit onrecht. Ze vinden het te heftig, te donker. Maar sluit je ogen er niet voor. Het is de realiteit. En we kunnen er wat tegen doen!”
“Tegen ondernemers wil ik zeggen: Kom uit je comfortzone. Verplaats je in een ander. Hoe het is om gedwongen te worden om de hele dag hout te hakken, zonder een cent ervoor te krijgen. Om verhandeld te worden uit een arm dorp in Roemenië en hier achter de ramen op de Wallen te belanden. Of dat het jouw kind of kleinkind is dat misbruikt wordt voor een webcam. Durf je te laten raken.”
“Ik vind het mooi dat IJM zulk verschrikkelijk onrecht aanpakt. En niet met lapwerk, maar echt gedegen, in samenwerking met lokale autoriteiten. Het is heel bijzonder om te lezen hoe corrupte overheden veranderen, hoe agenten gemotiveerd raken om moderne slavernij aan te pakken. Eigenlijk zou het werk van IJM nog veel bekender moeten worden. In de Filipijnen werden afgelopen jaar een half miljoen kinderen misbruikt voor webcams, door de vraag uit westerse landen als Nederland. Hoe kunnen we accepteren dat dit gebeurt? Dit moet gewoon van de daken geschreeuwd worden.”
Meer weten over de rekenrekken? Ga naar Alu-100-lijn.nl
Word ook Business Partner van IJM!
Wereldwijd staan er ondernemers op die vechten tegen onrecht. Doe mee in deze strijd tegen slavernij en word partner van IJM! Ieder bedrijf is uniek. Wij gaan voor partnerschap op maat. In een partnerschap tussen bedrijven en IJM gaan wij samen op zoek naar hoe de unieke aspecten van uw onderneming aansluiten bij het werk van IJM. Meer weten? Ga naar ijmnl.org/bedrijven of neem contact op met Else Voortman: 06-41933854, [email protected].