shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Business partner Jeroen van Voornveld: ‘Verhalen van moderne slavernij raken mij enorm’

Deel

Business partner Jeroen van Voornveld: ‘Verhalen van moderne slavernij raken mij enorm’

Jeroen van Voornveld is eigenaar van slagerij Gelderblom in Ermelo én bevlogen business partner van IJM. Als ondernemer wil hij meestrijden tegen moderne slavernij. “Door mijn betrokkenheid bij IJM voel ik mij niet langer machteloos.”

Lees verder

Op de middelbare school was het al zijn droom: ondernemer worden. Ruim drie jaar geleden werd die droom werkelijkheid. Nadat hij jarenlang als kok werkte en als medewerker in diverse slagerijen, opende hij zijn eigen slagerij in Ermelo. Vorig jaar won hij zelfs de prijs ‘Beste Ondernemer van Ermelo’.

Wat hem zo aanspreekt in het slagersvak? “Wij hebben de mogelijkheid om een product te maken,” zegt Jeroen. “In andere branches binnen de detailhandel gaat het vaak om de in- en verkoop van producten. Wij kunnen er zelf iets moois van maken, er met onze handen aan werken. Straks ga ik bijvoorbeeld weer een nieuwe specialiteit maken waarvoor geen recept bestaat. Ik ga het helemaal zelf samenstellen, dat vraagt veel creativiteit.”

Maar liefde voor het slagersvak is niet zijn enige drijfveer. Als ondernemer wil hij van betekenis zijn in de wereld. “Toen we begonnen met ondernemen, besloten mijn vrouw Annegré en ik een doel te steunen. We besloten een bepaald percentage van onze winst daaraan te besteden. We gingen allebei individueel op zoek naar waar ons hart lag, en het mooie was dat we allebei bij IJM uitkwamen. Dat was bijzonder, want er zijn zoveel goede doelen.”

Waarom kwamen jullie bij IJM uit?

“Het is lastig om vormen van onrecht met elkaar te vergelijken, ieder onrecht is erg. Maar waar ons hart het hardst door geraakt werd, waren de verhalen van IJM. Mensen die niet alleen met honger en erbarmelijke omstandigheden te maken hebben, maar ook niet de baas zijn over hun eigen leven en lichaam, dat raakte ons beiden enorm. Zo kwamen we bij IJM uit en zijn we in contact gekomen om te kijken wat de mogelijkheden waren als business partner.”

lorem
Business partner Jeroen Voornveld met zijn vrouw Annegré

Is er een bepaald verhaal van iemand die bevrijd is dat veel indruk op je maakte?

“Toen we begonnen als business partner, werd het verhaal van Aaron veel gedeeld. Aaron was nog maar 2 jaar toen zijn Duitse vader hem in de Filipijnen misbruikte voor de webcam. Dankzij onderzoek van IJM en de lokale politie kwam dit onrecht gelukkig aan het licht. Uiteindelijk werd Aaron bevrijd en zijn vader gearresteerd. Ik herinner me dat ik bij een tentoonstelling op jullie kantoor was over Aaron en dat zijn verhaal mij vreselijk aangreep, vooral omdat wij een zoon van dezelfde leeftijd hebben. Je merkt dat het als ouder nog meer impact op je heeft wanneer het om kinderen gaat. De tegenstellingen in onze wereld zijn zo groot. Het verschrikkelijk als je ziet wat mensen en zelfs kinderen wordt aangedaan. Daar kan ik mij machteloos over voelen.”

Hoe ga je om met dat gevoel van machteloosheid?

“Mijn geloof in God helpt mij wel om daarmee om te gaan. Het helpt me te weten dat God ook daar is, op plekken waar gruwelijk onrecht plaatsvindt. Hij stuurt mensen om te helpen en Hij beweegt ons om verbonden te zijn met een organisatie zoals IJM. We kunnen niet allemaal ter plekke helpen, maar we kunnen wel ondersteunen door gebed en financiële steun. Dat perspectief lost niet alle vragen op, maar helpt wel om mij om ermee om te gaan. Door mijn betrokkenheid bij IJM voel ik mij niet langer machteloos.”

Zie je uitbuiting ook dichterbij huis? In de media lees je soms over arbeidsuitbuiting in de vleesverwerkende sector.

“Dat is een goede vraag. We zijn actief bezig met het verantwoorden van het vlees dat wij verkopen. Er is veel aandacht voor dierenwelzijn, maar er moet ook aandacht zijn voor mensenwelzijn. Ons vlees is traceerbaar, en we weten dat de bedrijven waarmee we samenwerken betrouwbaar zijn. Het zou goed zijn om te kijken of we in onze sector meer aandacht kunnen besteden aan uitbuiting van mensen. We zijn bijvoorbeeld verbonden met de Nederlandse slagersorganisatie (KNS), daar wil ik dit onderwerp ook ter sprake brengen.”

“Door mijn betrokkenheid bij IJM voel ik mij niet langer machteloos”

Hoe geef je als ondernemer uiting aan je betrokkenheid bij IJM?

“In onze winkel hangt een grote foto met informatie over het werk van IJM en waarom wij ons verbonden voelen met de missie. We organiseren meerdere keren per jaar acties, en ik deel berichten via LinkedIn om andere ondernemers te inspireren en hen in contact te brengen met IJM.

Maar ik zie het ook breder. Mijn vrouw heeft een app waarmee je kledingmerken kunt controleren op duurzaamheid en fair trade, en ze heeft zichzelf uitgedaagd om alleen nog duurzame, eerlijke of tweedehands kleding te kopen. Ik zei tegen haar: ‘Waarom doen we dat niet ook voor mij en de kinderen?’ Ze voelde zich even bezwaard en zei: ‘Ik wil het jullie niet lastig maken met mijn keuze.’ Maar juist bij dit soort keuzes moeten we gezamenlijk kleur bekennen. Het is geweldig om je als bedrijf te verbinden aan IJM, maar hoe laat je in je persoonlijke leven zien waar je voor staat? Of het nu gaat om kledingkeuzes, afvalverwerking, duurzaamheid, auto's of vakanties - in alles kun je je identiteit en diepste waarden uitdragen. Niet dat we elkaar een schuldgevoel moeten aanpraten. En je moet ook niet alles in één keer willen veranderen, dan raak je snel ontmoedigd. Maar ik geloof wel dat het is goed om elkaar aan te moedigen om recht na te streven. Elke stap telt – hoe klein ook.”

Word ook Business Partner van IJM!

Wereldwijd staan er ondernemers op die vechten tegen onrecht. Doe mee in deze strijd tegen slavernij en word partner van IJM! Ieder bedrijf is uniek. Wij gaan voor partnerschap op maat. In een partnerschap tussen bedrijven en IJM gaan wij samen op zoek naar hoe de unieke aspecten van uw onderneming aansluiten bij het werk van IJM. Meer weten? Ga naar ijmnl.org/bedrijven of neem contact op met Else Voortman: 06-41933854, [email protected].

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
Ian Stevenson strijdt voor online veiligheid: ‘Dit gaat over jouw kinderen en buren’

Volgens Ian Stevenson, CEO van het Britse techbedrijf Cyacomb, is er dingend wetgeving nodig die kinderen beschermt tegen online misbruik. “Dit gaat niet slechts over kinderen ver weg, maar over kinderen in jouw straat.”

Tweedehands succesverhaal: Wouke Dorst strijdt met kledingwinkel tegen uitbuiting

Tweedehands kledingwinkel deeltwee in Goes is een groot succes. Dit jaar doneerde de winkel maar liefst 30.000 euro aan het werk van IJM. Oprichtster Wouke Dorst vertelt over haar drijfveren. “Als we veertig jaar geen kleding maken in de wereld, dan hebben we nog steeds genoeg kleding.”

Paul Schenderling over praktische keuzes tegen slavernij: ‘Staar je niet blind op elk detail’

Er zitten meer mensen in slavernij dan ooit in de wereldgeschiedenis. En niets lijkt erop te wijzen dat er snel een einde komt aan dit onrecht. Toch is econoom Paul Schenderling hoopvol. “Jij speelt als individu een rol in het veranderen van sociale normen. De rol van minderheden wordt altijd onderschat.”

Constanza vond kracht na geweldstrauma: ‘Nooit te laat om opnieuw te dromen’

Ze kreeg te maken met zwaar geweld: vernederingen, pesterijen en seksueel misbruik. Maar Constanza uit Colombia vond kracht om door te gaan en voor haar kinderen te zorgen. “Het leven heeft me laten zien dat zelfs als we vallen, we altijd kunnen opstaan.”

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up