shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Billie’s aanrander na zestien jaar veroordeeld: ‘Ik voelde een kracht die ik nooit eerder had gevoeld’

Deel

Billie’s aanrander na zestien jaar veroordeeld: ‘Ik voelde een kracht die ik nooit eerder had gevoeld’

BOLIVIA - Haar oom misbruikte Billie als 7-jarig meisje. Nu, zestien jaar later, is de man die haar zoveel pijn deed eindelijk veroordeeld. De rechter legde hem tien jaar gevangenisstraf op.

Lees verder

Als meisje verbleef Billie vaak in het huis van haar oom en tante, bijvoorbeeld als haar moeder werkte. “Mijn oom leek aardig voor ons te zijn,” vertelt ze. “Maar op een middag, toen mijn familie niet thuis was, verveelde ik me. Ik had niet veel speelgoed om mee te spelen, dus ging ik naar de kamer van mijn oom en vroeg hem of ik op zijn spelcomputer mocht spelen. Hij antwoordde: ‘Wil je met mijn spelcomputer spelen? Oké, maar eerst moeten we iets doen.’ Daarna dwong hij me om vreselijke dingen te doen die me pijn deden. Hij heeft me die dag misbruikt.”

Gedurende een jaar misbruikte haar oom Billie meerdere malen. Jarenlang droeg ze de last van het misbruik met zich mee, bang om haar verhaal te vertellen. Op een dag ontdekte ze dat haar jongere zusje ook door haar oom was misbruikt. “Mijn zus stond erop dat hij in de gevangenis moest zitten,” zegt Billie. “Ze vroeg zich af waarom niemand iets had gedaan. In die tijd woonden we in het huis van mijn opa, dus als we mijn oom aangaven, riskeerden we uit huis te worden gezet.”

Met haar zus ging het steeds slechter. Tot er iets verschrikkelijks gebeurde. Ze beroofde zichzelf op 14-jarige leeftijd van het leven. Billie: “Ze had op zoveel manieren om hulp gevraagd en niemand kon haar horen.”

Deze verschrikkelijke gebeurtenis was een nieuw trauma voor Billie. Tegelijk zorgde het voor een doorbraak. Ze vond de moed om hulp te zoeken, haar verhaal te delen en aangifte te doen. Een groot deel van haar familie koos echter de kant van haar oom. Daarnaast was het rechtsproces een nachtmerrie: “Veel justitieambtenaren wilden mijn aangifte niet accepteren,” herinnert Billie zich. “Dus ik ging van de ene plek naar de andere. Bij wie kon ik terecht? Ik stond er alleen voor en ik wist niet eens of ik de dingen wel goed deed.” 

Ze voelde zich hopeloos. Tot er voorzichtig licht doorbrak in haar leven. Ze kwam in contact met Phoenix, een groep die survivors van seksueel geweld bijstaat, waar ze werd doorverwezen naar IJM. “Bij Phoenix deelde ik mijn verhaal met andere vrouwen. Ze hielden mijn hand vast, omhelsden me en huilden met me. Ze gaven me een kracht die ik nooit eerder had gevoeld.”

“Ze hielden mijn hand vast, omhelsden me en huilden met me”

Dankzij het gezamenlijke werk van IJM en Phoenix kreeg Billie een gespecialiseerde advocaat toegewezen. Billie's advocaat nam haar zaak aan en streed onvermoeibaar voor gerechtigheid. Intussen kreeg ze van Phoenix psychologische steun. Zo begon Billie het trauma te verwerken dat ze al zoveel jaren met zich meedroeg.

Het rechtsproces was zeer uitdagend. Billie's familie bleef verdeeld en veel van haar familieleden kozen de kant van de agressor. Daarnaast zorgden obstakels in het Boliviaanse rechtssysteem voor veel vertraging. Het juridische team gaf echter niet op. Op 13 augustus 2024, na een lang proces, velde de rechtbank uiteindelijk het vonnis: Billie’s oom werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor aanranding.

Vandaag de dag is Billie sterker dan ooit. Met al haar ervaring wil ze nu andere slachtoffers inspireren om niet op te geven. Ze werkt in een kiosk, is bezig met haar universitaire scriptie en actief lid van Phoenix. Voor andere slachtoffers van seksueel geweld heeft ze een duidelijke boodschap: “Het was niet jouw schuld; je hebt er niet om gevraagd dat jou iets ergs zou overkomen. En het feit dat je niets tegen iemand hebt gezegd, of dat je niet hebt geschreeuwd of je hebt verzet, betekent niet dat je ermee hebt ingestemd. Het was niet jouw schuld. Je hart zou vrede moeten hebben, want je hebt het niet verdiend. Je zult de weg naar genezing en overwinning vinden.”

*Om haar privacy te beschermen, gebruiken we een andere naam.

lorem

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
Ian Stevenson strijdt voor online veiligheid: ‘Dit gaat over jouw kinderen en buren’

Volgens Ian Stevenson, CEO van het Britse techbedrijf Cyacomb, is er dingend wetgeving nodig die kinderen beschermt tegen online misbruik. “Dit gaat niet slechts over kinderen ver weg, maar over kinderen in jouw straat.”

Tweedehands succesverhaal: Wouke Dorst strijdt met kledingwinkel tegen uitbuiting

Tweedehands kledingwinkel deeltwee in Goes is een groot succes. Dit jaar doneerde de winkel maar liefst 30.000 euro aan het werk van IJM. Oprichtster Wouke Dorst vertelt over haar drijfveren. “Als we veertig jaar geen kleding maken in de wereld, dan hebben we nog steeds genoeg kleding.”

Paul Schenderling over praktische keuzes tegen slavernij: ‘Staar je niet blind op elk detail’

Er zitten meer mensen in slavernij dan ooit in de wereldgeschiedenis. En niets lijkt erop te wijzen dat er snel een einde komt aan dit onrecht. Toch is econoom Paul Schenderling hoopvol. “Jij speelt als individu een rol in het veranderen van sociale normen. De rol van minderheden wordt altijd onderschat.”

Constanza vond kracht na geweldstrauma: ‘Nooit te laat om opnieuw te dromen’

Ze kreeg te maken met zwaar geweld: vernederingen, pesterijen en seksueel misbruik. Maar Constanza uit Colombia vond kracht om door te gaan en voor haar kinderen te zorgen. “Het leven heeft me laten zien dat zelfs als we vallen, we altijd kunnen opstaan.”

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up