shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Bescherm kwetsbare Oekraïense vluchteling tegen mensenhandel

Deel

Bescherm kwetsbare Oekraïense vluchteling tegen mensenhandel

Het is belangrijk dat West-Europa de samenwerking met Oost-Europa in de aanpak van mensenhandel intensiveert.

Hulpverleners die werken met Oekraïense vluchtelingen moeten alert zijn op signalen van mensenhandel. Want de vluchtelingen die nu de Oekraïense grens oversteken, zijn nog veel kwetsbaarder dan zij die aan het begin van de invasie vluchtten. De komende weken zijn het kritieke moment om in te grijpen.

Dit alarmsignaal geven mijn collega’s van International Justice Mission (IJM) die aan de Oekraïense grens werkzaam zijn om mensenhandel te voorkomen. Zij melden dat aan het begin van de oorlog vooral vermogende mensen met contacten in Europa het land ontvluchtten. Nu gaat het vaker om vluchtelingen zonder geld en zonder vrienden of familie buiten Oekraïne. Ze hebben geen specifieke bestemming en kennen bovendien zelden iemand die hen kan opvangen of helpen als ze aankomen. Daarnaast steken er veel kinderen alleen de grens over, zonder begeleidende volwassene. Ook zij zijn een makkelijke prooi voor mensenhandelaren.

Preventie
Voor hulverleningsorganisaties en vluchtelingencentra is het cruciaal dat ze verdachte situaties tijdig leren herkennen. Zo moet bijvoorbeeld bekend zijn wie toegang heeft tot vluchtelingen, zowel online als fysiek. Daarnaast moeten de Oekraïners weten dat niemand hun paspoort mag meenemen. Mensenhandelaren gebruiken ingenomen paspoorten vaak als dwangmiddel. Tot slot is het belangrijk dat vluchtelingen nooit zomaar bij een onbekende in de auto stappen.

Aan de buitenkant zijn mensenhandelaren niet eenvoudig te herkennen. Het gaat niet om criminelen die kwetsbare mensen letterlijk in de boeien slaan. Maar ze doen zich voor als weldoeners en beloven vluchtelingen een betere toekomst. Ze kweken zo valse hoop en maken daar dan misbruik van.

“Mensenhandelaren doen zich voor als weldoeners en beloven vluchtelingen een betere toekomst”

Nog steeds komen vele kwetsbare mensen de grens over. Daarom is het te verwachten dat de risico’s de komende weken en maanden alleen maar zullen toenemen.

Hoe langer iemand op één plek is, hoe groter het risico wordt. In vluchtelingencentra kunnen mensenhandelaren op grote schaal toeslaan. Daarom zijn de komende weken het kritieke moment om in te grijpen.

Niet nieuw
Helaas is mensenhandel in Europa niets nieuws; in grote aantallen worden mensen verhandeld tussen Oost- en West-Europa. Mannen worden meestal gerekruteerd voor zware fysieke arbeid in bijvoorbeeld kassen en vrouwen voor de seksindustrie, zo blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties.

Hoewel de risico’s door de huidige crisis nog groter zijn geworden, bestaat deze realiteit dus al veel langer. In dorpen in Moldavië, Roemenië en Oekraïne worden mensen geronseld. Vervolgens worden ze door mensenhandelaren naar de grens gebracht, waar de een hen psychisch probeert te breken terwijl de ander zorgt voor de ‘juiste’ documenten om de grens over te komen. Deze criminele netwerken hebben door de oorlog nog meer mogelijkheden gekregen om kwetsbare mensen uit te buiten.

De oorlog in Oekraïne brengt het reële risico voor kwetsbare mensen om slachtoffer te worden van mensenhandel weer voor het voetlicht. Investeren in een structurele aanpak van dit probleem is juist nu belangrijk.

Gelukkig is mensenhandel in de Europese Unie verboden. Maar handhaving van dit verbod vraagt inzet en samenwerking van alle lidstaten. Het is belangrijk dat West-Europa de samenwerking met Oost-Europa in de aanpak van mensenhandel intensiveert.

Ook de rol die hulpverleningsorganisaties in deze samenwerking spelen, moet niet worden onderschat. Daarbij blijft het cruciaal om te investeren in goedwerkende rechtssystemen. Om mensenhandelaren op te sporen en te berechten en straffeloosheid tegen te gaan. Alleen zo kunnen we hen die schaamteloos profiteren van kwetsbare groepen structureel een halt toeroepen.

Dit artikel verscheen eerder in het Reformatorisch Dagblad.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
Ian Stevenson strijdt voor online veiligheid: ‘Dit gaat over jouw kinderen en buren’

Volgens Ian Stevenson, CEO van het Britse techbedrijf Cyacomb, is er dingend wetgeving nodig die kinderen beschermt tegen online misbruik. “Dit gaat niet slechts over kinderen ver weg, maar over kinderen in jouw straat.”

Tweedehands succesverhaal: Wouke Dorst strijdt met kledingwinkel tegen uitbuiting

Tweedehands kledingwinkel deeltwee in Goes is een groot succes. Dit jaar doneerde de winkel maar liefst 30.000 euro aan het werk van IJM. Oprichtster Wouke Dorst vertelt over haar drijfveren. “Als we veertig jaar geen kleding maken in de wereld, dan hebben we nog steeds genoeg kleding.”

Paul Schenderling over praktische keuzes tegen slavernij: ‘Staar je niet blind op elk detail’

Er zitten meer mensen in slavernij dan ooit in de wereldgeschiedenis. En niets lijkt erop te wijzen dat er snel een einde komt aan dit onrecht. Toch is econoom Paul Schenderling hoopvol. “Jij speelt als individu een rol in het veranderen van sociale normen. De rol van minderheden wordt altijd onderschat.”

Constanza vond kracht na geweldstrauma: ‘Nooit te laat om opnieuw te dromen’

Ze kreeg te maken met zwaar geweld: vernederingen, pesterijen en seksueel misbruik. Maar Constanza uit Colombia vond kracht om door te gaan en voor haar kinderen te zorgen. “Het leven heeft me laten zien dat zelfs als we vallen, we altijd kunnen opstaan.”

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up