shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

Aswoensdag (blog)

Deel

Aswoensdag (blog)

Vandaag begint de 40 dagen tijd. Wie vertrouwd is met de Bijbelse verhalen herkent het getal 40 als een belangrijk getal dat veel voorkomt.

Deze blog is ook als podcast te beluisteren, zie https://anchor.fm/ijmnl.

Vandaag begint de 40 dagen tijd. Wie vertrouwd is met de Bijbelse verhalen herkent het getal 40 als een belangrijk getal dat veel voorkomt. 40 dagen en 40 nachten duurde de zondvloed in Genesis en toen het voorbij was wachtte Noach 40 dagen voor hij de deur van de ark opendeed. Mozes bracht 40 dagen door op de berg Sinaï voor hij de 10 geboden ontving. Het volk Israël zwierf 40 jaar door de woestijn voor ze het beloofde land in trokken. Jona waarschuwde de inwoners van Nineve dat ze nog 40 dagen verwijderd waren van de verwoesting van hun stad en 40 dagen stond Goliath te schelden voordat David hem de mond snoerde. 40 dagen verbleef Jezus in de woestijn om er verzocht te worden door de duivel en tussen de opstanding en de hemelvaart zitten 40 dagen.

Het getal 40 is overal en het staat voor een tijd van voorbereiding en verwachting op een nieuwe tijd. Want blijkbaar komt dat er niet vanzelf zo’n nieuwe tijd. Daar is meer voor nodig. Een overgangsperiode. Soms een periode van reiniging zoals het verhaal van de zondvloed ons leert. Soms een periode van boetedoening zoals bij de inwoners van Nineve. En soms een periode van sterk zijn en niet toegeven aan de verleiding zoals Jezus in de woestijn deed.

40 is ook het aantal miljoen mannen, vrouwen en kinderen die wereldwijd worden vastgehouden in slavernij. Een kleine jongen die zijn onschuld verliest voor de webcam. Een meisje dat verkocht wordt voor seks in een smerig bordeel. Een familie die wegkwijnt in een kledingfabriek.

Slavernij is overal. En niemand van ons gaat vrij uit. Want nog veel te vaak zijn zij het ook die onze kleding maken, zijn zij het die ons voedsel produceren, zijn zij het die de grondstoffen voor onze duurzame elektrische apparaten opgraven, zijn zij het die onze stadions bouwen zodat wij kunnen genieten van een nieuwe WK.

40 miljoen mensen zoals jij en ik.

We hebben een nieuwe tijd nodig. Maar dat gaat niet vanzelf. Daar is meer voor nodig. Een overgangsperiode. Een periode van reiniging waarin we afscheid nemen van producten die door slaven zijn gemaakt. Een periode van boetedoening want hoe hebben we het zover laten komen. Een periode van sterk zijn en niet toegeven aan de verleiding om te gaan voor eigen gemak en plezier.

Deze blog is ook als podcast uitgesproken en is onderdeel van onze 12-delige podcastserie ’40 dagen op weg naar vrijheid’. Abonneer je op de Podcast in jouw favoriete Podcast App, zodat je geen aflevering hoeft te missen. Je kunt de serie vinden onder de naam Just Talk van International Justice Mission. Of abonneer en luister via Anchor: https://anchor.fm/ijmnl.

De podcast verschijnt op de volgende dagen:
26 februari (Aswoensdag), 1 maart (1e zondag van de vastentijd), 8 maart (2e zondag van de vastentijd), 15 maart (3e zondag van de vastentijd ), 22 maart (4e zondag van de vastentijd), 29 maart (5e zondag van de vastentijd), 5 april (6e zondag van de vastentijd, Palm Pasen), 9 april (Witte donderdag), 10 april (Goede Vrijdag), 11 april (Stille zaterdag), 12 april (Paasmorgen) en 13 april (Tweede Paasdag).

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
Ian Stevenson strijdt voor online veiligheid: ‘Dit gaat over jouw kinderen en buren’

Volgens Ian Stevenson, CEO van het Britse techbedrijf Cyacomb, is er dingend wetgeving nodig die kinderen beschermt tegen online misbruik. “Dit gaat niet slechts over kinderen ver weg, maar over kinderen in jouw straat.”

Tweedehands succesverhaal: Wouke Dorst strijdt met kledingwinkel tegen uitbuiting

Tweedehands kledingwinkel deeltwee in Goes is een groot succes. Dit jaar doneerde de winkel maar liefst 30.000 euro aan het werk van IJM. Oprichtster Wouke Dorst vertelt over haar drijfveren. “Als we veertig jaar geen kleding maken in de wereld, dan hebben we nog steeds genoeg kleding.”

Paul Schenderling over praktische keuzes tegen slavernij: ‘Staar je niet blind op elk detail’

Er zitten meer mensen in slavernij dan ooit in de wereldgeschiedenis. En niets lijkt erop te wijzen dat er snel een einde komt aan dit onrecht. Toch is econoom Paul Schenderling hoopvol. “Jij speelt als individu een rol in het veranderen van sociale normen. De rol van minderheden wordt altijd onderschat.”

Constanza vond kracht na geweldstrauma: ‘Nooit te laat om opnieuw te dromen’

Ze kreeg te maken met zwaar geweld: vernederingen, pesterijen en seksueel misbruik. Maar Constanza uit Colombia vond kracht om door te gaan en voor haar kinderen te zorgen. “Het leven heeft me laten zien dat zelfs als we vallen, we altijd kunnen opstaan.”

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up