shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer
Terug naar verhalen

7 manieren waarop het coronavirus IJM’s werk beïnvloedt

Deel

7 manieren waarop het coronavirus IJM’s werk beïnvloedt

De wereld verandert, maar recht doen is nog altijd even belangrijk! Te midden van alle verandering, weten we dit zeker: er is altijd genoeg reden voor hoop en er is altijd genoeg reden om te vechten voor rechtvaardigheid!

D

oordat politiegeweld in landen als Kenia toeneemt, en het risico op huiselijk geweld en (online) uitbuiting van kinderen op heel veel plekken in de wereld toeneemt, weten we dat veel van IJM’s cliënten niet veilig zijn in hun eigen huis.

Het coronavirus heeft de wereld op een onuitwisbare manier getroffen. Het werk van IJM past zich daar op aan. We delen 7 manieren waarop dit gebeurt en hoe we het werk van IJM aanpassen aan de veranderende omstandigheden. We blijven vechten voor recht. Dat staat centraal.

1. De behoeften van slachtoffers zijn veranderd – daar speelt IJM op in.

Veel slachtoffers van geweld en uitbuiting hebben tekort aan heel basale dingen zoals voedsel en hygiënemiddelen om te overleven. Toen Ghana een lockdown van het hele land aankondigden, laadden nazorgmedewerkers een vrachtwagen vol met essentiële goederen en hebben ze deze bezorgd aan bevrijdde slachtoffers van slavernij in hun eigen gemeenschappen. Ook in Zuidoost Azië hebben onze teams toestemming om tijdens de lockdown families en gemeenschappen te bevoorraden met levensmiddelen.

2. Voormalig slachtoffers van slavernij komen in actie en onderwijzen andere slachtoffers.

We zijn enorm bemoedigd dat leiders van RBLA (released bonded labourers association, een vereniging van voormalig slaven) in Tamil Nadu, India, gemeenschappen bezoeken en bewustwording creëren over het coronavirus. Ze vertellen hen hoe zij zichzelf kunnen beschermen tegen infectie en verspreiding. Ze hebben ook hygiënepakketten uitgedeeld. Voormalig slachtoffers helpen nu slachtoffers!

3. Lockdown regels zorgen ervoor dat kwetsbare kinderen en vrouwen thuis nu nog minder veilig zijn.

Hoewel thuisblijven belangrijk en nodig is tegen de verspreiding van het virus, is hun thuis voor veel kinderen en vrouwen de minst veilige plek om te zijn. Kinderen en vrouwen in landen als Bolivia, Guatemala, Kenia en Uganda zijn nu kwetsbaarder dan ooit voor huiselijk en seksueel geweld. Kinderen in de Filipijnen zijn kwetsbaarder voor uitbuiting voor cyberseks. Tegelijkertijd besteden klanten van kinderporno, waaronder Nederlandse, meer tijd online en wijzen onderzoeken nu al op een stijging van de vraag naar online seksuele uitbuiting van kinderen.

4. Sommige voormalig slachtoffers zijn kwetsbaarder om opnieuw verhandeld en slachtoffer te worden.

Doordat veel bedrijven gesloten zijn tijdens de lockdowns, hebben veel slachtoffers hun baan verloren en daardoor geen bron van inkomsten meer. Dit maakt ze kwetsbaar om opnieuw slachtoffer van slavernij te worden. Ondertussen vertrekken grote groepen migrantenwerkers in Zuidoost Azië terug naar huis, zonder de mogelijkheid om afstand te houden in overvolle treinen en bussen. Een extra gevaarlijke situatie.

5. Rechtszaken worden uitgesteld of online gehouden.

Doordat rechtbanken gesloten zijn tijdens de pandemie, zijn veel rechtszaken uitgesteld. Het gevolg is dat ook gerechtigheid voor slachtoffers uitgesteld wordt, terwijl ze vaak al jaren wachten op het moment dat hun misbruikers veroordeeld worden en het recht zegeviert. Het goede nieuws is dat Keniaanse rechtbanken online hoorzittingen houden, waardoor verschillende onterecht veroordeelde gevangenen zijn vrijgelaten. In de Dominicaanse Republiek gebeurt hetzelfde voor de belangrijkste hoorzittingen en ons team doet er alles aan dat onze zaken als belangrijk worden bestempeld, zodat daders van seksuele uitbuiting snel veroordeeld kunnen worden. In Mumbai zijn verschillende rechtbanken nog open en in Calcutta heeft een rechtbank een compensatie toegekend aan een slachtoffer van seksueel geweld, die werd vertegenwoordigd door een IJM advocaat.

6. Grote evenementen in Nederland zijn geannuleerd of uitgesteld.

In het voorjaar is IJM normaal gesproken op veel plekken in Nederland aanwezig. Dat is dit jaar anders. De Opwekking conferentie gaat bijvoorbeeld niet door en ook voor de MudRaise zijn we druk bezig om deze op een ander moment en/of in andere vorm door te laten gaan. Maar omdat bevrijdingen meer dan ooit nodig zijn, hebben we als IJM Nederland besloten om een campagne op te zetten die gaat over de onveiligheid van thuisblijven voor kinderen in landen als de Filipijnen. Juist nu. Het stijgende aanbod van en de stijgende vraag naar cyberseks moet zo snel mogelijk een halt worden toegeroepen. We lanceren binnenkort de campange #OnveiligInLockdown en je hoort snel meer over de mogelijkheden om mee te doen.

7. IJM Nederland en de teams van over de hele wereld werken thuis.

Hoewel dit natuurlijk belemmeringen met zich meebrengt, blijft het werk waar mogelijk doorgaan en zijn we net als altijd toegewijd om slavernij te beëindigen. IJM Australia heeft zelfs hun nationale gebedsdag online georganiseerd waar meer dan 500 mensen elkaar ontmoetten via Zoom. Voor onze veldkantoren is waarschijnlijk het meest veranderd. Waar mogelijk blijft het werk doorgaan en op veel plekken heeft IJM toestemming gekregen om, ondanks de lockdown, eropuit te gaan om essentiële levensmiddelen uit te delen, bevrijdingsacties uit te voeren, mensen te herstellen en criminelen op te laten sluiten.

Het werk van recht en gerechtigheid gaat door.

Wat in deze omstandigheden niet is veranderd, is onze toewijding om altijd recht voor de armen te zoeken.

Deze week is een advocaat van een partnerorganisatie in India, hoewel het land in lockdown is, erin geslaagd om steun van de overheid te krijgen voor een reddingsoperatie van vijf jongens die in slavernij werkten in een papierfabriek. De jongens zijn nu in een nazorghuis en er is een aanklacht ingediend tegen de fabriekseigenaar. Het is slechts een voorbeeld van het werk van IJM dat nog altijd mogelijk is en misschien wel meer nodig dan ooit te voren.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up