Vier arbeiders bevrijd die handmatig tunnels moesten graven: ‘Bruut mishandeld met ijzeren staaf’
Gedwongen slavenarbeidLokale autoriteiten in Zuid-Azië bevrijdden op 12 oktober 2024 vier arbeiders die werden uitgebuit voor grondwaterboringen. Handmatig moesten ze diepe tunnels graven.
De misdaden kwamen aan het licht toen twee van de slaafgemaakten met ernstige verwondingen in het ziekenhuis werden opgenomen. De twee waren bruut mishandeld met een ijzeren staaf omdat ze te ziek waren om te werken.
De vier slachtoffers zijn tussen de 16 en 35 jaar oud. Vorige maand lokte een mensenhandelaar hen naar een andere provincie met een aantrekkelijk aanbod voor werk in een kledingfabriek. Het bleek een valstrik te zijn. Na een reis van honderden kilometers verkocht de handelaar de vier arbeiders aan een boorputaannemer. De arbeiders protesteerden, omdat hen een baan in een kledingfabriek was beloofd. De aannemer dwong hen echter te werken, om zo de ‘kosten’ terug te betalen die hij had gemaakt.
De volgende drie weken moesten ze handmatig diepe putten graven. Na een week werk werden ze voor het eerst geslagen door de eigenaar. Een paar weken later mishandelde hij twee arbeiders zo erg dat ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen.
Het ziekenhuispersoneel herkende de tekenen van uitbuiting en meldde de zaak bij een speciaal team dat juridische en psychosociale hulp biedt aan arbeiders die worden uitgebuit. IJM is één van de leden van dit team.
Een IJM-medewerker vertelde: “We spraken met de gewonde survivors en gaven hen advies. Daarna hielpen we om de andere twee survivors te bevrijden. We zullen doorgaan met het geven van juridische en psychosociale hulp.”
Ambtenaren van de lokale overheid gaven op 15 oktober 2024 vrijlatingscertificaten aan de vier survivors, waarmee hun valse schulden formeel werden kwijtgescholden en ze hun vrijheid terugkregen. Ook hielpen lokale autoriteiten hen om veilig naar hun woonplaats terug te keren.
De politie diende een aanklacht in tegen de aannemer voor het opsluiten van de arbeiders en de mishandeling. Het speciale team tegen uitbuiting, waar IJM onderdeel van is, werkt samen met de lokale overheid om te zorgen dat de daders vervolgd worden.