Oproep kinderrechtenorganisaties: bescherm kinderen tegen online misbruik met EU-wet
Seksueel misbruik van kinderen via internetBescherm kinderen tegen online seksueel misbruik met nieuwe EU-verordening. Die dringende oproep deden elf kinderrechtenorganisaties, waaronder IJM, in een brief aan de Tweede Kamer. Op 29 juni vond namelijk een commissiedebat in de Tweede Kamer plaats over de nieuwe EU-verordening om online seksueel misbruik van kinderen te voorkomen en te bestrijden. De organisaties benadrukken in hun brief dat het belangrijk is dat de essentie van de wet te behouden.
Het doel van de EU-verordening is duidelijk: een veilige online omgeving creëren voor kinderen in Nederland, de EU en daarbuiten. De organisaties benadrukken in hun brief dat het belangrijk is de essentie van de wet te behouden, waarbij alle vormen van online kindermisbruik worden aangepakt zonder uitsluiting van specifieke technologieën. De wet moet toekomstbestendig zijn en fundamentele rechten, zoals privacy, waarborgen.
De nieuwe Europese wetgeving kan online dienstverleners, inclusief populaire platforms voor kinderen zoals Google, WhatsApp, TikTok en gaming platforms, verplichten om meer verantwoordelijkheid te nemen. Zo zouden zij verplicht kunnen worden om online seksuele uitbuiting en misbruik van kinderen op hun platforms te detecteren en te melden. Hierdoor kunnen kinderen beter beschermd worden tegen online seksueel geweld.
De kinderrechtenorganisaties maken zich zorgen over moties in de Tweede Kamer die bepaalde technologieën uitsluiten van het voorstel. Daarom pleiten de organisaties voor een grondig onderzoek naar alle mogelijkheden, het stimuleren van innovatie en de bescherming van fundamentele rechten, door middel van een rechterlijke toets. Technologie ontwikkelt zich razendsnel, veel sneller dan wetgeving. Het uitsluiten van bepaalde technologieën kan leiden tot blinde vlekken die misbruikt kunnen worden door daders. Er zijn diverse oplossingen mogelijk om online kindermisbruik aan te pakken, met behoud van privacy, zowel in openbare online omgevingen als in interpersoonlijke online communicatie.
Recente media-onthullingen laten zien hoe urgent het wetsvoorstel is. Criminelen kunnen nu namelijk vaak ongestoord beelden van kindermisbruik verspreiden via social media, zo berichtte de Amerikaanse krant The Wall Street Journal onlangs. Het blijkt dat Instagram heeft bijgedragen aan de verspreiding van beelden van kindermisbruik. Het algoritme van Instagram promootte accounts die openlijk als doel hebben om beelden van kindermisbruik te verspreiden en verkopen.
John Tanagho, directeur van IJM’s Center to End Online Sexual Exploitation of Children in de Filipijnen, is voorstander van de nieuwe Europese wet. Volgens hem sluit de wet aan bij nieuwe wetgeving in andere landen en werelddelen. “In Australië is vorig jaar een zeer sterke wet aangenomen die kinderen online beschermt, de Online Safety Bill. Ook in de VS en andere landen wordt wetgeving voorgesteld. Veel regeringen zijn om. Ze zien dat het belangrijk is om de online ruimte te reguleren. Het is gewoon een kwestie van tijd. Net als de auto-industrie. Voordat er wetgeving was, hadden auto's geen veiligheidsgordels, mensen stierven op gigantische schaal bij auto-ongelukken. Nadat er wetgeving kwam om mensen te beschermen, werden auto's veel veiliger. Daarom is het cruciaal dat er goede wetgeving komt.”
De brief is ondertekend door kernleden van het Kinderrechtencollectief (International Justice Mission, Terre des Hommes, Defence for Children - ECPAT, Save the Children Nederland, Kinderpostzegels, Nationale Jeugdraad) alsmede UNICEF Nederland, Child Helpline International, Free a Girl, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, en Spine).
Lees hier de brief.