shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Onderzoek leidt tot gegevens van 197 kopers van online kindermisbruik

DEN HAAG - Een onderzoeksactie georganiseerd door Europol heeft 197 nieuwe aanwijzingen opgeleverd van kopers van live kindermisbruik.

Tussen 24 juni en 28 juni 2024 verzamelde een wereldwijd team van 32 onderzoekers gegevens van tienduizenden beelden en video's, die afkomstig zijn van daders die zijn opgepakt. Deze daders waren betrokken bij netwerken die kinderen seksueel uitbuiten op de Filipijnen. Aan het onderzoek deden rechercheurs mee uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Zweden, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Vanuit het hoofdkantoor van Europol in Den Haag analyseerden de onderzoekers tienduizenden afbeeldingen en video's van seksuele uitbuiting van kinderen, samen met meer dan 10 miljoen regels uit online conversaties tussen zo’n 12.000 unieke criminele klantaccounts en 100 verkopersaccounts. Het onderzoek resulteerde in informatiepakketten met informatie over daders, waarmee nationale autoriteiten van 24 landen 197 kopers van live kindermisbruik kunnen opsporen en aanhouden.

De onderzoekers werkten met enorme hoeveelheden gegevens die in 12 jaar waren verzameld. Iedere dader laat een ‘digitale voetafdruk’ achter, denk aan chats, transactiegegevens, locatiegegevens en IP-adressen. Bij iedere misdadiger die wordt opgepakt, worden die gegevens gebruikt om meer daders op te sporen en meer kinderen in veiligheid te brengen. Sommige van deze kinderen zijn nog maar drie of vier jaar oud.

Livestreaming van seksueel misbruik van kinderen is een misdaad die sterk groeit. Uit onderzoek van IJM en de Universiteit van Nottingham blijkt dat alleen al in 2022 bijna een half miljoen Filipijnse kinderen, of ruwweg 1 op de 100 kinderen, werden misbruikt voor livestreams. Het misbruik van Filipijnse kinderen wordt sterk aangewakkerd door de vraag vanuit Europa, de Verenigde Staten, Australië en Canada.

Misdadigers geven kinderhandelaren de opdracht om minderjarige kinderen seksueel te misbruiken voor een livestream. Klanten reizen ook naar de Filippijnen om zelf kinderen te misbruiken. Het misbruik vindt plaats via versleutelde verbindingen, waardoor er weinig digitaal bewijs achterblijft, wat grote problemen oplevert voor opsporingsdiensten. Samenwerking over landsgrenzen heen is cruciaal om deze internationale misdaad aan te pakken.

IJM strijdt sinds 2011 tegen online kindermisbruik voor livestreams in de Filipijnen, door kinderen te bevrijden, te zorgen dat daders vervolgd worden en rechtssystemen te versterken. Tot nu toe heeft IJM de Filipijnse autoriteiten ondersteund bij het bevrijden van ruim 1200 slachtoffers en de arrestatie van 386 verdachten, van wie er minstens 223 zijn veroordeeld. Daarbij werkt IJM samen met onder andere de Australische, Filipijnse, Amerikaanse en Nederlandse politie.

15-7-2024

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en bescherm kinderen tegen online seksueel misbruik.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up