Onderzoek: 40 procent arbeidsmigranten uit Cambodja wordt uitgebuit
Gedwongen arbeidVan de arbeidsmigranten uit Cambodja heeft 40 procent minstens één keer te maken gehad met dwangarbeid op hun plek van bestemming. Dat blijkt uit onderzoek dat IJM heeft uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Chicago.
Ook blijkt dat veel arbeidsmigranten in Thailand te maken hebben met uitbuiting. Dat geldt voor 17 procent van de arbeidsmigranten uit Cambodja en voor 18 procent van de arbeidsmigranten uit Myanmar. Zij werden uitgebuit in bijvoorbeeld de Thaise visserij, de dienstensector, de bouw en in fabrieken.
Dwangarbeid verwijst naar situaties waarin personen gedwongen worden om te werken door het gebruik van geweld of intimidatie, of met subtielere middelen zoals opgestapelde schulden, het inhouden van identiteitspapieren of dreigen met aangifte bij de immigratieautoriteiten*.
De onderzoekers spraken met 1.204 arbeidsmigranten die waren teruggekeerd naar Cambodja. Ook spraken ze 1.284 arbeidsmigranten uit Cambodja en Myanmar die in Thailand werken. Het grootschalige en onafhankelijke onderzoek werd gefinancierd door de Amerikaanse supermarktketen Walmart.
Ook gingen de onderzoekers na hoe effectief de rechtssystemen in Cambodja, Thailand en Myanmar zijn in de aanpak van arbeidsuitbuiting. In 2016 deed IJM soortgelijk onderzoek in Cambodja en Thailand. Sindsdien is in sommige sectoren een opmerkelijke vooruitgang te zien, zoals in de aanpak van uitbuiting in de Thaise visserij en de visverwerkende industrie. Tegelijk kan er nog veel worden verbeterd. Arbeidsmigranten die zijn uitgebuit, komen veel barrières tegen als ze recht willen verkrijgen. Ook is er weinig samenwerking tussen landen in Zuidoost-Azië om dwangarbeid tegen te gaan.
Daarom gaat IJM door met haar strijd tegen uitbuiting in Zuidoost-Azië. IJM werkt er samen met autoriteiten en ngo’s om slachtoffers op te sporen, te bevrijden en wetten tegen mensenhandel te handhaven, zodat criminelen niet langer wegkomen met het uitbuiten en tot slaaf maken van arbeidsmigranten.
IJM pakt zaken van uitbuiting op in heel verschillende sectoren, zodat we de verschillende vormen van arbeidsuitbuiting kunnen documenteren en zo concreet mogelijke aanbevelingen kunnen doen aan overheden en andere belanghebbenden.
*Definitie van de Internationale Arbeidsorganisatie