Onderzoek: 1 op de 100 Filipijnse kinderen misbruikt voor livestreams
Alleen al in 2022 werden bijna een half miljoen Filipijnse kinderen, of ruwweg 1 op de 100 kinderen, misbruikt voor livestreams. Dat blijkt uit schattingen in het grootschalige onderzoek ‘Scale of Harm’ van International Justice Mission (IJM) en het Rights Lab van de Universiteit van Nottingham. Het misbruik van Filipijnse kinderen wordt sterk aangewakkerd door de vraag vanuit Europa, de Verenigde Staten, Australië en Canada.
De onderzoekers hebben gemeten op welke schaal Filipijnse kinderen tegen betaling misbruikt worden voor webcams. Het gaat vooral om misbruik voor livestreams. Bij deze misdaad misbruikt een lokale dader een kind, terwijl een andere dader – meestal uit een Westers land – het misbruik bekijkt via een videocall.
Daders in bijvoorbeeld Europa betalen Filipijnse mensenhandelaren een bedrag van zo’n 37 euro om deel te nemen aan online seksueel misbruik van kinderen. Hoewel het een klein bedrag is voor de dader, is het binnen de Filippijnen voldoende om een voortdurende vraag naar (live)beelden van kindermisbruik te stimuleren.
John Tanagho, uitvoerend directeur van IJM's Center to End Online Sexual Exploitation of Children, zegt: “Het is misselijkmakend om te zien op wat voor schaal dit misbruik voorkomt. Wetgeving voor online veiligheid in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is dringend nodig.”
Ook benadrukt hij: “De uitdagingen zijn complex, maar oplossingen om kinderen te beschermen - in de justitiële, technische en financiële sector - bestaan al. Het is tijd voor de belangrijkste belanghebbenden om prioriteit te geven aan de brede inzet hiervan.”
IJM voerde het onderzoek in de loop van twee jaar uit, in samenwerking met het Rights Lab van de Universiteit van Nottingham in het Verenigd Koninkrijk, experts bij overheden, financiële instellingen, techbedrijven en kinderbeschermingsorganisaties. Ook voormalig slachtoffers van online misbruik waren actief betrokken bij het onderzoek en deelden hun ervaringen. Zo vertelden ze over de tactieken die mensenhandelaren gebruiken om hun illegale activiteiten te verbergen.
In de helft van de online misbruikzaken in de Filipijnen ging het om kinderen van 12 jaar of jonger - waarbij de jongste kinderen slechts een paar maanden oud waren. In de Filipijnen werden slachtoffers gemiddeld twee jaar misbruikt voordat ze in veiligheid werden gebracht.
De Filipijnen staan al jarenlang bekend als een land waar online kindermisbruik veel voorkomt. Het is de eerste keer dat er zo’n groot wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de schaal waarop deze misdaad er voorkomt.
Het volledige rapport is hier te downloaden.