shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Nederlandse politie en IJM investeren in de strijd tegen online kindermisbruik

In de Filipijnse hoofdstad Manilla is een medewerker van de Nederlandse politie aan de slag gegaan om te helpen bij het bestrijden van (online) seksueel misbruik van kinderen.

Vanuit Nederland is er namelijk een grote vraag naar livestreambeelden van Filipijnse kinderen die misbruikt worden. De politiemedewerker werkt in het Philippine Internet Crimes Against Children Center (PICACC) van de Filipijnse politie in Manila en werkt daar samen met de ngo International Justice Mission (IJM) en diverse andere buitenlandse politie-eenheden, zoals de Australische en Britse politie.

De politiemedewerker werkt er voor de duur van twee jaar. De Filipijnen is voor Nederlanders een van de voorkeurslanden voor kindersekstoerisme. Daarnaast is de handel in kinderen om misbruikt te worden voor livestreaming er een opkomende vorm van moderne slavernij.

Zedendelinquenten, vaak afkomstig uit westerse landen als Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Australië, maken geld over om het kindermisbruik te bekijken en te regisseren. Ze betalen omgerekend slechts 10 euro voor zo’n ‘show’. Caroline Monster, strategisch liaison officer Kindersekstoerisme van de Nederlandse politie: “Veel gebeurt er in het verborgene en via het dark web. Op basis van rapporten van Interpol en Europol hebben we een meer dan redelijk vermoeden dat er vanuit Nederland veel vraag is naar livestreaming van kindermisbruik in de Filipijnen.”

“Het is uniek dat we als politie samenwerken met een ngo, maar ik ben daar een groot voorstander van,” geeft Monster aan. “IJM zit dicht op de lokale gemeenschap en kan goed in beeld krijgen welke kinderen er misbruikt worden. Voor ons als politie is dat heel belangrijk, we komen er niet als we ons alleen op de daders richten. Als je geen verklaringen van kinderen hebt, heb je geen zaak. Daarom is de samenwerking met een ngo als IJM heel waardevol.”

“Met deze investering willen we een stap verder komen in de strijd tegen online kindermisbruik en de pakkans van daders vergroten,” vervolgt Monster. “Het is een probleem dat landsgrenzen overstijgt. Dat kun je alleen aanpakken door internationaal samen te werken met instanties die eensgezind zijn.”

Caroly Houmes, directeur van IJM Nederland, juicht de samenwerking toe. “Het is verschrikkelijk dat er Filipijnse kinderen op grote schaal seksueel worden uitgebuit en dat mede komt vanwege de vraag uit Nederland. Om dit kwaad te stoppen, moeten we de krachten bundelen en gezamenlijk een vuist maken. Ik ben heel blij dat de Nederlandse politie deze investering doet om daders een halt toe te roepen zodat kinderen bevrijd en beschermd worden.“

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
Ian Stevenson strijdt voor online veiligheid: ‘Dit gaat over jouw kinderen en buren’

Volgens Ian Stevenson, CEO van het Britse techbedrijf Cyacomb, is er dingend wetgeving nodig die kinderen beschermt tegen online misbruik. “Dit gaat niet slechts over kinderen ver weg, maar over kinderen in jouw straat.”

‘Kinderen worden voor het leven getekend, daar lig ik wakker van’

Op grote schaal betalen Nederlanders voor misbruik van Filipijnse kinderen voor livestreams. Linda van den Oever, landelijk officier van justitie kinderporno en kindersekstoerisme, kan zich woedend maken over dit onrecht. “Sommige beelden komen extreem heftig binnen. Maar dan besef ik ook: hier doe ik het voor, om dit kind te helpen.”

Werelddag tegen Mensenhandel: Laat geen kind achter in de strijd tegen mensenhandel

Wereldwijd is één op de drie slachtoffers van mensenhandel een kind, en de meerderheid van deze verhandelde kinderen zijn meisjes. Dit grootschalige geweld tegen kinderen moet stoppen. Daarom ondersteunen we de oproep van de Verenigde Naties (VN) op deze tiende Werelddag tegen Mensenhandel: Laat geen kind achter in de strijd tegen mensenhandel.

Survivor Cassie in EenVandaag: ‘Al mijn klanten waren witte mannen uit het Westen’

EenVandaag besteedde onlangs uitgebreid aandacht aan online kindermisbruik. In de uitzending vertelde onder andere Cassie haar aangrijpende verhaal. Als 12-jarige werd zij misbruikt voor livestreams, tot zij werd bevrijd door IJM en de lokale autoriteiten.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up