shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

‘Nederlander in de 17e eeuw wist van slavernij, net als wij vandaag’ - Historicus Martijn Stoutjesdijk vraagt aandacht voor moderne slavernij

Bijna iedereen in Nederland wist in de 17e en de 18e van slavernij – net als wij vandaag weten dat er moderne slavernij bestaat. Dat zou ons moeten wakker schudden, stelt historicus Martijn Stoutjesdijk in het boek ‘Slavernij! Ketenen die (nog) niet verbroken zijn’. Samen met zes andere experts is hij geïnterviewd over het slavernijverleden van Nederland en hoe dit verleden doorwerkt in het heden. “We houden verhalen van moderne slavernij liever ver van ons.”

Volgens Stoutjesdijk is het een misverstand dat Nederlanders in de zeventiende en achttiende eeuw niets wisten van slavernij en dat we hen dus niets kwalijk mogen nemen. “Dat argument klopt historisch gezien niet. Mensen die bij de VOC werkten, kwamen uit alle lagen van de samenleving; iedereen kende wel iemand die gelieerd was aan de koloniale handel, omdat ze toevoerder waren, schepen bouwden, worsten leverden, et cetera. (…) Vandaag weten we nog veel meer over moderne slavernij, we kennen de verhalen van kledingfabrieken in Bangladesh. Dus als je voor een paar euro kleren koopt, dan wéét je dat er ergens in de keten iets niet klopt. Toch houden we dergelijke verhalen liever ver van ons.”

Naast Martijn Stoutjesdijk interviewde journalist Wilfred Hermans zes anderen voor het boek, onder wie Tweede Kamerlid Don Ceder en Linda Nooitmeer, voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden. Ook Caroly Houmes is geïnterviewd, zij is directeur van de Nederlandse tak van International Justice Mission (IJM). Ze hoorde veel verhalen van mensen die moderne slavernij hebben overleefd. “Sommige details zijn zo gruwelijk dat ik ze niet eens kan bedenken,” vertelt Houmes. “Die vergeet ik niet meer. Ik wil me niet afsluiten voor verhalen van onrecht. Anders kan ik ook geen verschil maken.”

Moderne slavernij komt in deze tijd op enorme schaal voor. Naar schatting gaat het om 50 miljoen kinderen, vrouwen en mannen die als slaaf worden uitgebuit. Toch is Houmes hoopvol over de strijd tegen dit onrecht: “In sommige steden waar wij werken, zagen we een drastische afname van het aantal kinderen dat wordt uitgebuit in de commerciële seksindustrie – tot wel 82 procent! Dus ook voor de toekomst heb ik goede hoop dat het tij zal keren.”

Het boek is gratis te bestellen via IJMnl.org/boek.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up