shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

MudRaise mag een beetje pijn doen: door de modder in de hitte

De zanderige weg van de parkeerplaats naar het MudRaise-terrein belooft weinig goeds. Het is 11:45. 27 graden. De challenge is al begonnen. De race start over een kleine twee uur.

Bijna driehonderd deelnemers melden zich bij de stand van IJM. Zij gaan vandaag door de modder op het parcours van MudMasters. Om aandacht te vragen voor IJM’s strijd tegen slavernij, fondsen te werven en – het schijnt echt te kunnen – omdat ze het gewoon leuk vinden.

Rachel Rosier, presentatrice bij de Evangelische Omroep en bekend als verslaggeefster bij het Sinterklaasjournaal, heeft zich ook gemeld. Het is het tweede jaar dat zij deelneemt. “En nee, niet omdat ik dit nu zo leuk vindt” geeft ze eerlijk toe. “Ik ben niet zo sportief.”

Des te meer waardering voor haar deelname. “Mijn vader is jaren geleden met IJM naar Zuid-Azië geweest voor een documentaire. De verhalen die hij mij over deze reis vertelde, zijn mij altijd bijgebleven.”

Tijdens de warming-up (waarom in vredesnaam, het is inmiddels 28 graden) geeft Rachel de deelnemers een peptalk. Ze vertelt het verhaal van Vijay, een door IJM bevrijd slachtoffer van slavernij. Vijay en zijn vrouw hadden een zoontje dat snel medische hulp nodig had. De eigenaar van de steenfabriek die hen vasthield, verbood hen naar het ziekenhuis te gaan. Hun kindje overleed. De eigenaar stond hen niet toe dat ze hun kindje begroeven. Vijay en zijn vrouw werden gedwongen door te gaan met hun werk in de brandende zon. Het lijkje van hun kind lag in een schuur.

Even stelt de hitte op het terrein in Haarlemmermeer niet zo veel meer voor.

Nog schoon...
Zodra Rachel is uitgesproken, zet de dj de muziek weer op standje hard. De deelnemers springen mee op de woorden van zangeres Alicia Keys: “This girl is on fire!’. En daar gaan ze. Ze zijn – los van de nodige zweetplekken – nog schoon.

Onder hen ook Elsa Schaddelee, sinds 2019 betrokken bij IJM. “Ik hoorde tijdens een vrouwenevent voor het eerst van het werk dat IJM doet in de strijd tegen slavernij. Ik voelde mij zo machteloos toen ik de verhalen over de tot slaaf gemaakten hoorde. Door deel te nemen aan de MudRaise kan ik echt iets bijdragen in de strijd tegen dit onrecht.”

En ook nu weer: petje af. Want ook Elsa geeft aan niet zo sportief te zijn. “Ter voorbereiding van vandaag ben ik maar wel vast wat gaan hardlopen. Toch wel handig wat kilometers in de benen te hebben.”

Obstakels
Dun, minder dun, jong en ouder, rennen enthousiast het parcours op. Te beginnen met een trap met veel – erg veel – treden. De berg is 42 meter hoog. Beloning aan de top is een licht briesje. Obstakels die volgen, vragen van de deelnemers dat ze door modderpoelen kruipen, aan een zogenoemde monkeybar hangen en zich door het territorium van musketratten waden. “Alles voor het goede doel,” roept iemand die besmeurd is met modder. Hij krijgt een bevestiging met de woorden, “Ach man, dit is toch vet leuk!” van een andere – totaal onherkenbaar geworden – deelneemster.

En dan de finish. Voor de een na zes, de ander na twaalf en voor een enkeling zelfs na zestien (!) kilometer. Helden! Het is inmiddels zo warm dat de laptop waar deze reportage op geschreven wordt, kuren begint te verto@&?!#...

Je respect tonen voor de deelnemers van de MudRaise, kan trouwens nog steeds. Ga naar www.mudraise.nl en doneer aan een van de deelnemers. Of aan allemaal natuurlijk. Deelname aan de MudRaise mag blijkbaar een beetje pijn doen… De stand op het moment van schrijven is al meer dan 140.000 euro aan donaties. Onze collega’s zullen hiermee op zoek kunnen blijven gaan naar kinderen, vrouwen en mannen als Vijay.

Tekst: Henk Jan Kamsteeg

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
Ian Stevenson strijdt voor online veiligheid: ‘Dit gaat over jouw kinderen en buren’

Volgens Ian Stevenson, CEO van het Britse techbedrijf Cyacomb, is er dingend wetgeving nodig die kinderen beschermt tegen online misbruik. “Dit gaat niet slechts over kinderen ver weg, maar over kinderen in jouw straat.”

Tweedehands succesverhaal: Wouke Dorst strijdt met kledingwinkel tegen uitbuiting

Tweedehands kledingwinkel deeltwee in Goes is een groot succes. Dit jaar doneerde de winkel maar liefst 30.000 euro aan het werk van IJM. Oprichtster Wouke Dorst vertelt over haar drijfveren. “Als we veertig jaar geen kleding maken in de wereld, dan hebben we nog steeds genoeg kleding.”

Paul Schenderling over praktische keuzes tegen slavernij: ‘Staar je niet blind op elk detail’

Er zitten meer mensen in slavernij dan ooit in de wereldgeschiedenis. En niets lijkt erop te wijzen dat er snel een einde komt aan dit onrecht. Toch is econoom Paul Schenderling hoopvol. “Jij speelt als individu een rol in het veranderen van sociale normen. De rol van minderheden wordt altijd onderschat.”

Constanza vond kracht na geweldstrauma: ‘Nooit te laat om opnieuw te dromen’

Ze kreeg te maken met zwaar geweld: vernederingen, pesterijen en seksueel misbruik. Maar Constanza uit Colombia vond kracht om door te gaan en voor haar kinderen te zorgen. “Het leven heeft me laten zien dat zelfs als we vallen, we altijd kunnen opstaan.”

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up