Man (46) veroordeeld voor online kindermisbruik – 2 meisjes bevrijd
Een man uit Australië is veroordeeld tot 13 jaar en 8 maanden gevangenisstraf nadat hij 13 misdrijven van kindermisbruik had bekend, waaronder het seksueel misbruiken van een kind op de Filipijnen.
Via social media legde de 46-jarige man uit Melbourne contact met slachtoffers. Op die manier ontving hij beelden van kindermisbruik en maakte hij afspraken om kinderen op de Filipijnen te ontmoeten. Ook gaf hij geld aan uitbuiters in ruil voor kindermisbruikmateriaal.
Agenten van de Australian Border Force (ABF) fouilleerden de man in september 2022 op Melbourne International Airport nadat hij terugkeerde uit de Filipijnen. De telefoon van de man bleek kindermisbruikmateriaal te bevatten en werd in beslag genomen. De ABF en lokale politie voerden in november 2022 een huiszoekingsbevel uit bij de man thuis, waarbij een laptop en externe harde schijven in beslag werden genomen.
Een forensisch onderzoek van de elektronische apparaten, waaronder de mobiele telefoon, bracht meer dan 900 bestanden met kindermisbruikmateriaal aan het licht, waaronder zelfgeproduceerde video's van de man. Hierop was te zien dat hij rechtstreeks betrokken was bij geslachtsgemeenschap en seksuele activiteit met een kind op de Filippijnen.
De ABF gaf dit bewijsmateriaal door aan het Philippine Internet Crimes Against Children Centre (PICACC). In dit centrum werken onder andere IJM, de Australische, Filipijnse en Nederlandse politie met elkaar samen om online kindermisbruik tegen te gaan. In februari en maart 2023 werden vervolgens twee 9-jarige meisjes door de Filipijnse Nationale Politie uit hun lijden verlost
Op 26 maart 2024 bekende de man schuld. Op dinsdag 11 juni werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van in totaal dertien jaar en acht maanden met een proeftijd van negen jaar en zes maanden.
“We zijn heel blij met deze veroordeling,” zegt Bart Luttik, directeur a.i. van IJM Nederland. “Dit is opnieuw een heel duidelijk signaal dat daders niet wegkomen met het exploiteren van de kwetsbaarsten. Ook zijn we blij dat de samenwerking tussen IJM en andere politie-eenheden in het PICACC effectief is. Online kinderuitbuiting is een internationaal probleem dat vraagt om een internationale aanpak. Als IJM willen we alles op alles blijven zetten om te zorgen dat kinderen worden beschermd tegen de verschrikkingen van online misbruik.”
12-7-2024