shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

‘Hij is het!’ Asha (5) getuigde moedig tegen buurman die haar misbruikte

De 5-jarige Asha* toonde grote moed door de buurman die haar misbruikte aan te wijzen in de rechtszaal. Ondanks haar jonge leeftijd deelde het meisje haar hartverscheurende verhaal. De verdachte werd veroordeeld tot 20 jaar celstraf.

Het misbruik vond plaats in augustus 2023. Asha speelde buiten met haar vriendinnetjes toen de man haar bij de hand nam en haar naar zijn huis lokte. Omdat ze hem kende als buurman, vertrouwde ze hem. Eenmaal binnen sloot de man de deur en misbruikte haar. Vervolgens waarschuwde hij haar om niemand iets te vertellen over wat er was gebeurd.

Toen Asha zichtbaar overstuur thuiskwam, besloot haar kindermeisje haar in bad te doen. Tijdens het baden merkte het kindermeisje op dat Asha pijn had en alarmeerde onmiddellijk haar moeder. Asha's moeder vroeg haar dochter wat er was gebeurd, waarop Asha alles vertelde.

De moeder handelde direct en schakelde medische hulp in. Een onderzoek door artsen bevestigde het misbruik, waarna er onmiddellijk aangifte werd gedaan bij de politie.

Tijdens de rechtszaak getuigde Asha op indrukwekkende wijze. Haar onschuldige, maar krachtige woorden onthulden de manipulatie en angst die ze had ervaren, en lieten zien dat ze volledig begreep wat haar was aangedaan en door wie. Op een gegeven moment wees Asha in de rechtszaal naar de dader en zei: “Hij is het.”

Op 11 september 2024 werd de dader schuldig bevonden en veroordeeld tot twintig jaar celstraf, dankzij Asha’s vastberadenheid.

In Mombasa werkt International Justice Mission (IJM) Kenia samen met lokale partners om het strafrechtsysteem te versterken, met als doel duizenden kwetsbare kinderen te beschermen tegen het wijdverspreide seksueel geweld in met name de kustregio van Kenia.

In 2019 voerde IJM Kenia een onderzoek uit naar seksueel geweld tegen kinderen in het zuiden van de kuststreek. Hieruit bleek dat deze regio een belangrijke brandhaard blijft voor misbruik. Slechts een klein deel van de gevallen wordt echter bij de politie gemeld. Het onderzoek toonde verder aan dat daders vaak familieleden, vrienden, buren of andere leden van de gemeenschap zijn, maar ook toeristen spelen een rol.

In Asha’s zaak probeerde de buurman zijn onschuld te bewijzen door kennissen te laten getuigen in de rechtszaal. Zij betoogden dat hij een goede man was die het kind onmogelijk had kunnen misbruiken. De rechter, die Asha’s getuigenis uit de eerste hand had gehoord, oordeelde echter dat de aanklager een sterke zaak presenteerde, waarbij Asha’s getuigenis als cruciaal bewijs diende.

*Om haar privacy te beschermen, gebruiken we een pseudoniem. De foto is ter illustratie en toont niet het meisje uit deze zaak.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up