Filipijnse vrouw veroordeeld voor online kindermisbruik
VeroordelingEen vrouw uit de Filipijnen is vorige maand veroordeeld tot maximaal 26 jaar gevangenisstraf voor het misbruiken van kinderen voor livestreams.
De vrouw is schuldig bevonden aan poging tot mensenhandel en kindermisbruik. Voor de poging tot mensenhandel kreeg ze 20 jaar en voor het kindermisbruik 4 tot 6 jaar gevangenisstraf. Ook kreeg ze een geldboete opgelegd.
Deze zaak kwam al in 2016 aan het rollen, toen de Amerikaanse FBI het kindermisbruik op het spoor kwam. De FBI verwees de zaak door naar de Filipijnse autoriteiten. Zij voerden op 19 oktober 2016 een bevrijdingsoperatie uit waarbij 6 minderjarigen in veiligheid werden gebracht. Bij een vervolgoperatie in januari 2017 werden nog eens 3 minderjarigen bevrijd.
Reynaldo Bicol, directeur van IJM Manila, is blij met de veroordeling. “Dit laat zien hoe toegewijd de Filipijnse autoriteiten zijn om kinderen te beschermen tegen online misbruik. Ook bij IJM blijven we hiervoor strijden. Samen met de overheid en andere partners bouwen we een aan een samenleving waarin de gruwelijke misdaad van online kindermisbruik niet meer voorkomt.”
"Deze veroordeling is weer een mijlpaal in ons streven naar gerechtigheid voor slachtoffers van online seksuele uitbuiting,” zei openbaar aanklager Princess Roxanne Sucor. “Deze misdaad veroorzaakt een diep trauma bij onschuldige kinderen en verwoest gezinnen. Laat deze veroordeling een waarschuwing zijn voor alle criminelen die betrokken zijn bij online uitbuiting: Het recht zal zegevieren en we zullen alles in het werk stellen om je voor de rechter te brengen.”
Online kindermisbruik is een misdaad die internationaal sterk groeit. Daders – vaak afkomstig uit westerse landen – gebruiken online platforms om te communiceren met mensenhandelaren in bijvoorbeeld de Filipijnen. Tegen betaling misbruiken zij kinderen voor livestreams. Niet zelden zijn het hun eigen kinderen die de mensenhandelaren misbruiken. Alleen al in 2022 werden er 88,3 miljoen afbeeldingen, video's en andere bestanden met kindermisbruik gemeld bij het National Center for Missing and Exploited Children.
IJM bereidt zich voor op het uitbrengen van een onderzoek genaamd Scale of Harm, over hoe vaak online kindermisbruik in de Filipijnen voorkomt. De bevindingen van het onderzoek zullen cruciale inzichten bieden voor beleidsmakers, wetshandhavingsinstanties en andere organisaties die online kindermisbruik bestrijden.
Tot nu toe heeft IJM de Filipijnse autoriteiten ondersteund bij het bevrijden van 1.123 slachtoffers en 455 vermoedelijke daders aangehouden, waarvan er ten minste 195 zijn veroordeeld.