shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Dringende oproep aan kabinet om EU-wet tegen kindermisbruik te steunen

IJM en elf andere organisaties die opkomen voor de rechten van kinderen, hebben in een brief aan het kabinet gevraagd om een EU-wet tegen (online) kindermisbruik te steunen.

In de komende weken bepaalt Nederland, net als andere Europese lidstaten, haar standpunt over voorgenomen wetgeving van de Europese Commissie om (online) seksueel misbruik van kinderen aan te pakken. Nederland heeft nog wat reserves bij de wet.

In de brief, die naar de bewindspersonen Bruins Slot (BZK), Yesligöz-Zegerius (JenV) en Van Huffelen (Digitalisering) en de leden van de Kamercommissie van Justitie en Veiligheid is gestuurd, wordt uitgelegd waarom de steun van Nederland juist nu zo belangrijk is. Eén op de vijf kinderen in Europa is het slachtoffer van seksueel geweld en misbruik en bij een derde van de gemelde gevallen van seksueel misbruik van kinderen is het kind jonger dan tien jaar. Europa heeft hier een spilfunctie in - jaarlijks circuleren miljoenen afbeeldingen van kindermisbruik op het internet, waarvan het merendeel (60 procent) gehost wordt in de EU, en weer een groot deel vanuit Nederland.

Op dit moment bestaan er veel misverstanden over de voorgenomen wet. In de brief onderstrepen de twaalf organisaties dat bijvoorbeeld privacy én de bescherming van kinderen samen kunnen gaan. Maar ook dat dankzij de wetgeving straks de bestrijding van online kindermisbruik efficiënter zal gaan.

De brief is naast IJM ondertekend door Terre des Hommes, Defence for Children - ECPAT, Save the Children Nederland, Kinderpostzegels en Nationale Jeugdraad, Unicef Nederland, Plan International, Child Helpline International, Free a Girl, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel en Spine.

John Tanagho, directeur van IJM’s Center to End Online Sexual Exploitation of Children in de Filipijnen, vindt het belangrijk dat de nieuwe wet er komt. Hij zegt: “Als deze wet wordt aangenomen, dan zullen techbedrijven verplicht zijn om online kindermisbuik op te sporen, te rapporteren en materiaal met misbruik te vernietigen. Je helpt bedrijven met deze wetgeving, omdat je een gelijk speelveld creëert. Omdat alle livestreamingplatforms kindermisbruik moeten detecteren en blokkeren, voorkom je dat mensen massaal naar andere bedrijven gaan.”

Tanagho is hoopvol dat het internet een veiligere plek voor kinderen zal worden. “Wereldwijd zie je dat er dingen veranderen. In Australië is een zeer sterke wet aangenomen die kinderen online beschermt, de Online Safety Bill. Er zijn tientallen landen met wetsvoorstellen die je drie of vier jaar geleden nog niet zag. Veel regeringen zijn om. Ze zien dat het belangrijk is om de online ruimte te reguleren. Het is gewoon een kwestie van tijd. Net als de auto-industrie. Voordat er wetgeving was, hadden auto's geen veiligheidsgordels, mensen stierven op gigantische schaal bij auto-ongelukken. Nadat er wetgeving kwam om mensen te beschermen, werden auto's veel veiliger. Daarom is het cruciaal dat er goede wetgeving komt.”

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
Ian Stevenson strijdt voor online veiligheid: ‘Dit gaat over jouw kinderen en buren’

Volgens Ian Stevenson, CEO van het Britse techbedrijf Cyacomb, is er dingend wetgeving nodig die kinderen beschermt tegen online misbruik. “Dit gaat niet slechts over kinderen ver weg, maar over kinderen in jouw straat.”

‘Kinderen worden voor het leven getekend, daar lig ik wakker van’

Op grote schaal betalen Nederlanders voor misbruik van Filipijnse kinderen voor livestreams. Linda van den Oever, landelijk officier van justitie kinderporno en kindersekstoerisme, kan zich woedend maken over dit onrecht. “Sommige beelden komen extreem heftig binnen. Maar dan besef ik ook: hier doe ik het voor, om dit kind te helpen.”

Werelddag tegen Mensenhandel: Laat geen kind achter in de strijd tegen mensenhandel

Wereldwijd is één op de drie slachtoffers van mensenhandel een kind, en de meerderheid van deze verhandelde kinderen zijn meisjes. Dit grootschalige geweld tegen kinderen moet stoppen. Daarom ondersteunen we de oproep van de Verenigde Naties (VN) op deze tiende Werelddag tegen Mensenhandel: Laat geen kind achter in de strijd tegen mensenhandel.

Survivor Cassie in EenVandaag: ‘Al mijn klanten waren witte mannen uit het Westen’

EenVandaag besteedde onlangs uitgebreid aandacht aan online kindermisbruik. In de uitzending vertelde onder andere Cassie haar aangrijpende verhaal. Als 12-jarige werd zij misbruikt voor livestreams, tot zij werd bevrijd door IJM en de lokale autoriteiten.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up