Dringende oproep aan kabinet om EU-wet tegen kindermisbruik te steunen
Seksueel misbruik van kinderen via internetIJM en elf andere organisaties die opkomen voor de rechten van kinderen, hebben in een brief aan het kabinet gevraagd om een EU-wet tegen (online) kindermisbruik te steunen.
In de komende weken bepaalt Nederland, net als andere Europese lidstaten, haar standpunt over voorgenomen wetgeving van de Europese Commissie om (online) seksueel misbruik van kinderen aan te pakken. Nederland heeft nog wat reserves bij de wet.
In de brief, die naar de bewindspersonen Bruins Slot (BZK), Yesligöz-Zegerius (JenV) en Van Huffelen (Digitalisering) en de leden van de Kamercommissie van Justitie en Veiligheid is gestuurd, wordt uitgelegd waarom de steun van Nederland juist nu zo belangrijk is. Eén op de vijf kinderen in Europa is het slachtoffer van seksueel geweld en misbruik en bij een derde van de gemelde gevallen van seksueel misbruik van kinderen is het kind jonger dan tien jaar. Europa heeft hier een spilfunctie in - jaarlijks circuleren miljoenen afbeeldingen van kindermisbruik op het internet, waarvan het merendeel (60 procent) gehost wordt in de EU, en weer een groot deel vanuit Nederland.
Op dit moment bestaan er veel misverstanden over de voorgenomen wet. In de brief onderstrepen de twaalf organisaties dat bijvoorbeeld privacy én de bescherming van kinderen samen kunnen gaan. Maar ook dat dankzij de wetgeving straks de bestrijding van online kindermisbruik efficiënter zal gaan.
De brief is naast IJM ondertekend door Terre des Hommes, Defence for Children - ECPAT, Save the Children Nederland, Kinderpostzegels en Nationale Jeugdraad, Unicef Nederland, Plan International, Child Helpline International, Free a Girl, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel en Spine.
John Tanagho, directeur van IJM’s Center to End Online Sexual Exploitation of Children in de Filipijnen, vindt het belangrijk dat de nieuwe wet er komt. Hij zegt: “Als deze wet wordt aangenomen, dan zullen techbedrijven verplicht zijn om online kindermisbuik op te sporen, te rapporteren en materiaal met misbruik te vernietigen. Je helpt bedrijven met deze wetgeving, omdat je een gelijk speelveld creëert. Omdat alle livestreamingplatforms kindermisbruik moeten detecteren en blokkeren, voorkom je dat mensen massaal naar andere bedrijven gaan.”
Tanagho is hoopvol dat het internet een veiligere plek voor kinderen zal worden. “Wereldwijd zie je dat er dingen veranderen. In Australië is een zeer sterke wet aangenomen die kinderen online beschermt, de Online Safety Bill. Er zijn tientallen landen met wetsvoorstellen die je drie of vier jaar geleden nog niet zag. Veel regeringen zijn om. Ze zien dat het belangrijk is om de online ruimte te reguleren. Het is gewoon een kwestie van tijd. Net als de auto-industrie. Voordat er wetgeving was, hadden auto's geen veiligheidsgordels, mensen stierven op gigantische schaal bij auto-ongelukken. Nadat er wetgeving kwam om mensen te beschermen, werden auto's veel veiliger. Daarom is het cruciaal dat er goede wetgeving komt.”