Caroly Houmes nieuwe directeur van IJM Nederland
Caroly Houmes is de nieuwe directeur van IJM Nederland. Vanuit Nederland wil zij, samen met het IJM-team, de achterban en diverse partners, strijden voor de bescherming van de meest kwetsbaren tegen geweld.
Caroly Houmes was al eerder, tussen 2010 en 2017, directeur van IJM Nederland. Daarna heeft zij gewerkt als directeur van de Australische afdeling van IJM. In die tijd hebben achtereenvolgens Anita Delhaas en Biju Matthew leidinggegeven aan IJM Nederland als (interim-)directeur. Caroly: “We dienen met elkaar een belangrijke missie, namelijk de armsten van deze wereld beschermen tegen geweld. Zeker in deze crisistijd vallen miljoenen mensen ten prooi aan slavernij, uitbuiting en andere vormen van geweld. Ik vind het een voorrecht om, samen met het team, onze achterban en al onze kantoren wereldwijd, veiligheid te brengen voor de meest kwetsbaren.”
International Justice Mission (IJM) is wereldwijd actief in 20 landen, waar de organisatie vecht tegen onder andere gedwongen arbeid, mensenhandel voor de seksindustrie en misbruik van kinderen voor webcams. Jaarlijks bevrijdt IJM duizenden slachtoffers, helpt zij lokale autoriteiten bij het aanklagen van misdadigers en ondersteunt overheden bij verandering van rechtssystemen. De organisatie heeft al meer dan 53.000 mensen bevrijd van slavernij en onderdrukking en bijgedragen aan de veroordeling van ruim 1.800 criminelen.
In de huidige coronacrisis neemt geweld tegen kwetsbare groepen enorm toe. Zo worden aanzienlijk meer kinderen in de Filipijnen misbruikt voor webcams vanwege de lockdown. Ook in andere landen waar IJM werkt, zoals India, Oeganda en de Dominicaanse Republiek, maken criminele bendes en netwerken op grote schaal misbruik van kwetsbare groepen.
Dit motiveert de teams van IJM des te meer om de strijd tegen geweld en straffeloosheid van criminelen voort te zetten. Caroly: “Wat we het afgelopen decennium hebben bereikt, laat zien dat ons model werkt. Het aantal meisjes dat in de Filipijnen verhandeld werd in bars en bordelen, kelderde door het werk van IJM in samenwerking met de autoriteiten. Mensen die ooit geen hoop op vrijheid hadden, leven nu zonder angst voor geweld. Wereldwijd willen we mensen verenigen om te helpen – van communities in Ghana en gezinnen in Veenendaal tot grote multinationals. De business van geweld is zo enorm dat deze jaarlijks drie keer zoveel winst maakt als Apple. Maar toch, als we de krachten bundelen kunnen we deze strijd winnen!”