‘Zweepslagen als hij te weinig roti verkocht’ - Man veroordeeld voor uitbuiten 17-jarige jongen
Gedwongen arbeidBANGKOK - Een 30-jarige man uit Myanmar is veroordeeld voor het uitbuiten van een 17-jarige jongen op een markt in Thailand.
De dader had omgerekend zo’n 300 euro betaald aan de ouders van de jongen. Voor dit bedrag ‘kocht’ hij hun zoon om voor hem te werken. Rond middernacht werd de jongen in een wit busje meegenomen vanuit zijn woonplaats in Myanmar naar Bangkok in Thailand.
In Bangkok moest hij roti verkopen op de markt. Elke dag moest hij er meer van kwijt zien te raken. Haalde hij de targets niet, dan mishandelde de man hem. Bij hem thuis kreeg hij dan zweepslagen met een snoer van een telefoonoplader of een rubberen slang. Zijn baas had niet de juiste papieren voor de jongen. Hij werkte dus illegaal in Thailand.
Dagelijks moest de jongen van vier uur 's middags tot twee uur ‘s nachts roti verkopen. Zes maanden lang. Al die tijd kreeg hij niet betaald en weinig te eten. “Waag het niet te ontsnappen,” waarschuwde de dader. “Tenzij je door de politie gearresteerd wilt worden als migrant zonder papieren.”
De jongen werd steeds wanhopiger. Tot hij een gewaagde stap zette: hij nam een buurvrouw in vertrouwen. Zij geloofde hem. Ze zag namelijk de blauwe plekken op zijn lichaam. Ook had ze gezien hoe haar buurman de jongen toetakelde. Vervolgens deed hij aangifte bij de Thaise politie voor mishandeling. De politie had door dat hij slachtoffer was van mensenhandel en bracht hem naar een opvanghuis van de overheid.
Het opvanghuis vroeg IJM Thailand om te helpen met vertalen, nazorg en veilige terugkeer van de jongen naar zijn woonplaats. Medewerkers van het opvanghuis en IJM’s juridische team interviewden de jongen op 17 juni 2024. Hij toonde zich strijdbaar en wilde de zaak voor de rechter brengen. Juristen van IJM ondersteunden hem in dit proces.
Op 5 november 2024 veroordeelde een Thaise rechtbank de dader voor mensenhandel en uitbuiting. Aanvankelijk werd hij veroordeeld tot acht jaar celstraf. Maar omdat hij schuld bekende, bracht de rechter de straf toe tot vier jaar en drie maanden. Daarnaast kreeg hij een boete van omgerekend zo’n 18.000 euro.
Momenteel wacht de jongen op zijn terugkeer naar Myanmar. “Ik wil de rechtbank en de overheidsopvang bedanken die goed voor me gezorgd hebben,” zegt hij. “Ik wil ook IJM bedanken die me tijdens de hele rechtszaak heeft gesteund en hulp heeft geboden tijdens het proces.”