shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

569 Indonesiërs bevrijd uit cyberslavernij in Myanmar ‘Verkeerden in afschuwelijke omstandigheden’

De Indonesische regering heeft, met hulp van Thailand, 569 Indonesische burgers teruggebracht die het slachtoffer waren van mensenhandel en gedwongen oplichting in Myanmar. Deze mensen maakten deel uit van een groep van ongeveer 7.000 personen uit verschillende landen die werden bevrijd uit scamcentra na een grote politieactie.

De mensen werden onder erbarmelijke omstandigheden gedwongen tot online oplichting. Onder dreiging van marteling moesten ze, onder andere via dating apps, internetgebruikers geld ontfutselen. Deze cyberslavernij is wereldwijd in opkomst. Volgens een schatting in The Economist strijken criminelen er jaarlijks minstens 11 miljard euro mee op.

Volgens Andrew Wasuwongse, directeur van IJM Thailand, vormt de bevrijding een belangrijke stap in de strijd tegen mensenhandel en online oplichting. "We roepen regeringen op om harder op te treden tegen deze criminele netwerken die mensen wereldwijd uitbuiten," zegt hij.

In Thailand kregen de slachtoffers een gezondheidscontrole en werd vastgesteld dat ze allen gedwongen werden tot oplichting. Hulpverleners van IJM boden ondersteuning en werkten samen met de autoriteiten. Op 18 maart keerden ze terug naar Indonesië, waar ze juridische bijstand en tijdelijke huisvesting krijgen.

Liam* (30), een van de overlevenden, vertelt hoe opgelucht hij is om terug te zijn. "Toen ik Jakarta zag vanuit het vliegtuig, was ik dolblij. In Myanmar leefden we in angst. Zonder deze bevrijding weet ik niet waar ik nu zou zijn."

Hij roept de Indonesische overheid op om ook de overgebleven slachtoffers zo snel mogelijk terug te halen. “Mijn boodschap aan de regering is simpel: blijf alsjeblieft al het mogelijke doen om de overgebleven Indonesiërs en anderen die daar nog vastzitten naar huis te brengen. Velen verkeren in afschuwelijke omstandigheden. Ga alstublieft door met uw inspanningen om hen te bevrijden.”

Sinds 2021 heeft IJM al meer dan 500 slachtoffers van gedwongen oplichting geholpen in Zuidoost-Azië. Tot nu toe zijn 15 daders veroordeeld, waaronder drie mensenhandelaren in Indonesië in 2023.

* Om veiligheidsoverwegingen gebruiken we een pseudoniem.

Word deel van de beweging die een einde maakt aan slavernij en mensenhandel.

Dit is misschien ook interessant…

Bekijk meer
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up