Elk jaar worden in de EU meer dan 7000 slachtoffers van mensenhandel geregistreerd. Alleen al in 2022 bedroeg het aantal geregistreerde slachtoffers 10.093. Maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger omdat veel slachtoffers onopgemerkt blijven. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en meisjes.
In 2022 werden in Nederland 814 slachtoffers gemeld bij het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (Comensha). Ook hier ligt het werkelijke aantal vermoedelijk veel hoger. Naar schatting zijn er jaarlijks zo’n 5.000 slachtoffers van mensenhandel in Nederland.
Door de oorlog in Oekraïne lopen nog eens miljoenen vrouwen en kinderen risico op mensenhandel. Zonder inkomen en woning zijn zij kwetsbaar voor mensenhandelaren die hen valse beloften doen van werk of huisvesting. Mede dankzij donateurs en partners hebben we sinds het begin van de oorlog in Oekraïne duizenden mensen beschermd tegen mensenhandel.
Sinds 2019 werken we eraan om mensen te beschermen tegen mensenhandel in Europa.
In samenwerking met lokale autoriteiten en gesteund door donateurs, kunnen we:
IJM heeft medewerkers in Roemenië, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Omdat ook elders in Europa vrouwen en kinderen gevaar lopen, werken we aan uitbreiding van ons programma tegen Europese mensenhandel naar andere landen.
In Nederland werken wij onder de naam Next Steps samen met het Leger des Heils, Dorcas en Bright Fame. We hebben onze expertises gebundeld om zo nog effectiever de strijd tegen mensenhandel in Europa aan te kunnen gaan.
Zie ook projectnextsteps.nl >>
Vermoeden van mensenhandel
Als u vermoedt dat u of iemand die u kent wordt uitgebuit, bel dan met de plaatselijke politie via 0900 8844.
*Om haar privacy te beschermen, gebruiken we een pseudoniem.
[1] GRETA, Groep van deskundigen inzake actie tegen mensenhandel, 2019.
Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.