shield arrow-simple-alt-top arrow-simple-alt-left arrow-simple-alt-right arrow-simple-alt-bottom facebook instagram linkedin medium pinterest rss search-alt shaper twitter video-play arrow-long-right arrow-long-left arrow-long-top arrow-long-bottom arrow-simple-right arrow-simple-left arrow-simple-bottom readio arrow-simple-top speaker-down plus minus cloud hb pin camera globe cart rotate Group-35 star edit arrow-top arrow-right arrow-left arrow-bottom check search Close square speaker-up speaker-mute return play pause love new-tab equalizer

Ontvang nu Gratis het boek 'Slavernij!' voor de zomer

Waarom jij 'Slavernij!' zou moeten lezen?

Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden staat het Nederlands Koninkrijk stil bij onze pijnlijke geschiedenis. Welke rol hebben wij gespeeld in de uitbuiting van anderen? En hoe doen wij recht aan de nazaten van de tot slaaf gemaakten? Ook wij kijken in dit boek terug. 

En we kijken naar het nu. Nog steeds worden wereldwijd miljoenen kinderen, vrouwen en mannen uitgebuit, mishandeld en misbruikt in moderne slavernij. Kunnen we spijt betuigen van onze rol in het slavernijverleden en tegelijk onze ogen sluiten voor de misdaden die vandaag de dag worden begaan? 

Journalist Wilfred Hermans interviewde zeven vrouwen en mannen die op hun manier betrokken zijn bij het slavernijverleden en moderne slavernij.

Godwin Arhin

Godwin Arhin is ondernemer, spreker en gezinsouder. Hij werd geraakt door verhalen van jongetjes die worden uitgebuit in de visindustrie in Ghana, het land waar hij zelf werd geboren. “Slavernij is nog springlevend. Daarom wil ik hiertegen blijven vechten.”

Linda Nooitmeer

Op haar eerste schooldag in Nederland werd ze uit- gelachen vanwege haar accent, door de klas én de docent. Linda Nooitmeer, bestuursvoorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden, kwam er overheen. Maar, zegt ze: er is nog altijd geen gelijk speelveld. “Meestal laat ik mijn emotie achterwege, maar je kijkt nu even diep in m’n hart.”

Ruben Vlot

Binnenin Ruben Vlot, director of Engagement, Marketing & Communicatie bij IJM, brandt een heilig vuur. Dat vuur dooft pas als slavernij de wereld uit is. Naïef, zeggen mensen. Onhaalbaar, dat ook. “Al zou ons werk maar voor een enkeling iets uitwerken – wat niet zo is – dan nóg zou ik het doen.”

Don Ceder

Wie ons slavernijverleden beschouwt, kan niet anders dan concluderen: dit nooit meer. Dat inzicht verplicht ons vervolgens, logischerwijs, om de strijd aan te gaan met moderne slavernij. Zegt Don Ceder, lid van de Tweede Kamer voor de ChristenUnie. “Als je in de politiek ons slavernijverleden benoemt, merk je direct dat de sfeer verandert.”

Martijn Stoutjesdijk

Dr. Martijn Stoutjesdijk is historicus, godsdienstwetenschapper en filosoof. Momenteel onderzoekt hij de Bijbelse tradities en narratieven die in het Nederlands koloniaal rijk werden gebruikt om slavernij te legitimeren – of juist te bekritiseren. Want hoe kan het dat slavernij met de Bijbel in de hand werd toegestaan? En wat kunnen kerken anno nu daarvan leren? “Het ontbeert kerken vaak aan moed om zich met deze thema’s te engageren.”

Bianca Groen Gallant

Bianca Groen Gallant heeft nauwelijks nadelen onder- vonden van het slavernijverleden van haar voorouders. Toch zet ze zich op diverse posities in voor wie wél aan dat verleden ‘lijdt’ – én aan moderne slavernij, want die twee verdienen evenveel aandacht. “Ik wil niet over vijftig jaar terugkijken met de gedachte: had ik er maar wat aan gedaan.”

Slavernij; ketenen die (nog) niet verbroken zijn

Dank voor uw belangstelling voor het boekje ‘Slavernij; ketenen die (nog) niet verbroken zijn’. U kunt het hieronder gratis aanvragen. Wanneer u uw gegevens invult, zorgen wij dat het boek uw kant op komt.

Adresgegevens

Het fysieke boek wordt alleen verstuurd naar adressen in Nederland en België. Als u woonachtig bent in een ander land, ontvangt u een digitale versie van het boek via e-mail.

We zouden op termijn graag een keer telefonisch met u doorpraten over het werk van IJM.

We zijn benieuwd hoe u op de hoogte bent gebracht van dit boek. Is dit via:

Bedankt voor uw aanvraag van het boek Slavernij: ketenen die (nog) niet verbroken zijn! We sturen het zo snel mogelijk naar u op. We wensen u veel inspiratie toe bij het lezen van dit boek.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Doneer en geef bescherming tegen geweld, uitbuiting en slavernij.

Uw gift maakt het mogelijk om slachtoffers te bevrijden en nazorg te geven, daders veroordeeld te krijgen en rechtssystemen te versterken.

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gegevens

Uw donatie:

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Betaalmethode

Uw donatie:

Selecteer een betaalmethode:

Door dit vakje aan te vinken, geef ik International Justice Mission Nederland toestemming om via SEPA-incasso het toegezegde bedrag maandelijks van mijn rekening af te schrijven en om de ingevulde gegevens hiervoor te gebruiken. Gegevens worden niet verstrekt aan derden.

Vorige

U doneert eenmalig.

Login

Donor Portal

Review your giving, tax statements and contact info via the IJM Donor Portal.

please sign in
Email Sign Up
Get updates from IJM on stories from the field, events in your area and opportunities to get involved.
sign up